JP Morgan: Δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα στο Eurogroup

Καμία ουσιαστική αλλαγή στάσης εκ μέρος των Ευρωπαίων στο Eurogroup για την Ελλάδα, ακόμη και αν είναι θετική η ανακοίνωση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, διαπιστώνει σε ενημερωτικό της σημείωμα η JPMorgan.

Ο επενδυτικός οίκος καταγράφει στο ενημερωτικό του σημείωμα τόσο τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, σχετικά με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωζώνη στέλνει, εκ νέου, ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα ότι χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων.

Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε ένα μικρό «παράθυρο» ανοικτό ότι εάν υπάρξει τελική συμφωνία για τα μέτρα που θα λάβει η Αθήνα, τότε μπορεί να ξεκινήσει και η διαδικασία σταδιακής εκταμίευσης κεφαλαίων. Όπως, πάντως, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου η χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup μάλλον θα αποτελέσει ένα καλό λόγο για την ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» των εγγυήσεων που μπορούν να προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Σύμφωνα με την JPMorgan, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά δεν θα ληφθεί απόφαση.

Αυτό που παραμένει δύσκολο για την Ελλάδα είναι η εξασφάλιση ρευστότητας και το κατά πόσο θα υπάρχουν κεφάλαια για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στα τέλη Μαΐου. Η JP Morgan θεωρεί ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αλλά το ερωτηματικό που τίθεται σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κατορθώσει να «περάσει» αυτή τη νέα συμφωνία στη Βουλή.