Απροσδόκητη χαρακτηρίζει σε σημερινό του δημοσίευμα ο βρετανικός Guardian τη χθεσινή δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο Guardian αναφέρει ότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε ένα δημοψήφισμα το 2011, κλήθηκε άμεσα στις Κάννες όπου οι Ευρωπαίοι εταίροι του διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους να το ξεχάσει. Και διερωτάται η βρετανική εφημερίδα: «Γιατί τώρα αλλάζει στάση ο Σόιμπλε;».
Το ηθικό δίδαγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, είναι ότι το δημοψήφισμα δε φοβίζει πλέον τη Γερμανία. Και προσθέτει ότι “το Βερολίνο πιστεύει ότι έχει καλύτερο χαρτί, ό,τι κι αν τελικά γίνει. Η άποψη του Βερολίνου φέρεται να είναι πως σε περίπτωση που Έλληνες αποφασίσουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, τότε η Γερμανία θα μπορεί να επικαλεστεί τη δημοκρατική νομιμότητα για ένα πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων”.
Από την άλλη, εάν οι πολίτες πουν «όχι» τότε τουλάχιστον θα υπάρξει μία άμεση και σαφής λύση. «Ίσως η Γερμανία να είναι υπερβολικά αισιόδοξη όταν πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στις αγορές από ένα Grexit θα είναι ελάχιστες. Πάντως αυτό πιστεύουν οι κορυφαίοι της πολιτικοί ηγέτες. Και δεν έχουν πρόβλημα να αναλάβουν το ρίσκο ενός δημοψηφίσματος» σημειώνει ο Guardian.
Mία άλλη ερμηνεία της δήλωσης Σόιμπλε σύμφωνα πάντα με τον Guardian είναι ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα πρέπει να ολοκληρωθούν. “Διαμηνύει δηλαδή στον κ. Τσίπρα ότι έχει απελπιστικά λίγο χρόνο και ότι δεν έχει άλλες επιλογές” σημειώνει.
“Η Ελλάδα χρειάζεται τα τελευταία 7,2 δισ. του προγράμματος και τα χρειάζεται όλα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Μέσω της καθυστέρησης που θα υπάρξει λόγω του δημοψηφίσματος, θα μπορούσε να υπάρξει bank run στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να προκαλέσει έξοδο της χώρας από το ευρώ”, εκτιμά ο Guardian.