Ο Πούτιν προσέφερε χρηματοδότηση για τον Greek stream - Έκλεισε η συμφωνία για τον Turkish Stream

Τα ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν κυρίως στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την επικοινωνία ο Β. Πούτιν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να χρηματοδοτήσει ελληνικές εταιρείες, που θα συμμετάσχουν στο έργο της κατασκευής του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα κοινά σχέδια υποδομών, στα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ως μέρος του νέου έργου μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω της Τουρκίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Και υπογραμμίζεται ότι «στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να εξετάσει το ζήτημα παροχής χρηματοδότησης σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα ενεργοποιηθούν στο έργο αυτό». Επισημαίνεται επίσης ότι «εξετάσθηκε το πλέγμα των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, στις 7-9 Απριλίου 2015», αλλά και ότι συζητήθηκαν οι περαιτέρω διμερείς επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που αναφέρθηκαν στην είδηση της τηλεφωνικής συνομιλίας, μεταδίδουν επίσης πληροφορίες για το σχέδιο του αγωγού, που αναμένεται να μεταφέρει περί τα 63 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου προς τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, με τα 43 περίπου εξ αυτών να είναι ελεύθερα προς πώληση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Το ΡΙΑ-Νόβοστι σημειώνει ότι το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα μπορούσε να κατασκευάσει «ρωσο-ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ» και για την υλοποίησή του έργου «σχεδιάζεται να προσελκυστούν 2 δισ. ευρώ».

Σε επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του έλληνα Πρωθυπουργού αναφέρεται : «Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κύριο Πούτιν κατά την οποία συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του».

Αξίζει πάντως να υπενθυμιστεί ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη άφιξη στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Έϊμος Χόλσταϊν ο οποίος αναμένεται να συζητήσει τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά όσο και με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη ενεργειακά θέματα με έμφαση τα ζητήματα της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και των αγωγών, τον οποίο ζήτησε να δει ο κ. Χόλσταϊν.

Συμφώνησαν Gazprom – Botas για τον Turkish Stream

Η ρωσική Gazprom και η τουρκική Botas συμφώνησαν την Πέμπτη για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και την ημερομηνία μεταφοράς των πρώτων όγκων αερίου, ανακοίνωσαν ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ο λεγόμενος Turkish Stream θα ακολουθήσει σε μήκος 660 χλμ. τη διαδρομή, που σχεδιαζόταν να έχει ο αγωγός South Stream και σε μήκος 250 χλμ. νέα διαδρομή με κατεύθυνση το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Συμφώνησαν επίσης ότι ο αγωγός θα αρχίσει να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2016 με την αποστολή των πρώτων όγκων ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ρωσική Gazprom.