Επί τάπητος ενιαίος ΦΠΑ στο 16% - Τι αυξάνεται και τι μειώνεται

Προς την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ φαίνεται ότι «οδεύουν» οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group μεταξύ Αθήνας και δανειστών με δεδομένο ότι για τους δεύτερους το ζήτημα αυτό ήταν από τα μείζονα και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση είχε επιδείξει μια σχετική ευελιξία ως προς το χειρισμό του. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί οριστικά ποιό θα είναι το ύψος του ενιαίου αυτού συντελεστή αλλά ως πιθανότερη εκδοχή προβάλλει η υιοθέτηση ενός συντελεστή της τάξης του 16% που θα αντικαταστήσει ως επί το πλείστον τους τρεις συντελεστές 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν σήμερα.

Επί τάπητος έχει τεθεί και η παράλληλη υιοθέτηση ενός πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 6,5% – 8% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, διαμονή σε ξενοδοχεία και εισιτήρια θεάτρου χωρίς, όμως, να είναι επίσης ξεκάθαρο τι θα γίνει και με αυτό. Τέλος, οι αρχικές, τουλάχιστον, σκέψεις είναι να διατηρηθούν οι κατά 30% χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.

Αν τελικά υπάρξει καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 16% θα επηρεάσει όπως είναι αναμενόμενο σειρά ειδών και υπηρεσιών σημαντικά. Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι θα υπάρξει επιβάρυνση τα τάξης του 2,65% σε τρόφιμα, στον κλάδο εστίασης, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, στα εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, στις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, στην ιατρική περίθαλψη και στα εισιτήρια κινηματογράφου. Πχ ένα λίτρο γάλα από 1,20% θα πωλείται 3,2 λεπτά ακριβότερα, στα 1,23 ευρώ ενώ πχ ένας λογαριασμός της ΔΕΗ της τάξης των 239,18 ευρώ μπορεί ν’ αυξηθεί μέχρι και 7,44 ευρώ όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

Ταυτόχρονα, σημαίνει ότι θα μειωθεί κατά περίπου 5,7% η τιμή όσων ειδών και υπηρεσιών εμπίπτουν σήμερα στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή τα ρούχα και τα παπούτσια, τα έπιπλα, τα είδη οικιακής χρήσης, τα οικοδομικά υλικά, τα καύσιμα, τα τσιγάρα, το αλκοόλ, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, οι νεόδμητες οικονομές, τα χαρτικά, τα πλαστικά, τα απορρυπαντικά και κάθε είδος καθαρισμού, τα είδη ατομικής καθαριότητας, τα σχολικά είδη, οι τηλεπικοινωνίες, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, τα γυμναστήρια, οι δικηγορικές και συμβολαιογραφικές υπηρεσίες, οι λογιστικές και φοροτεχνικές αλλά και οικονομολογικές υπηρεσίες.