Deutsche Bank: Στο 50% η πιθανότητα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

Ανεβάζει στο 50% τις πιθανότητες διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα η Deutsche Bank στην τελευταία της ανάλυση που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα: μια ηλιαχτίδα-το δημοψήφισμα ως βασικό σενάριο». Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας εκτιμούν ότι το αδιέξοδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών συνεχίζεται ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας αφήνουν ανοικτή μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι μπορεί να επέλθει μια θετική εξέλιξη στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Ένα πρώτο στοιχείο σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank είναι οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δείχνουν να αλλάζουν. Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται μια μείωση των ποσοστών αποδοχής τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το εκλογικό σώμα. Πλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συνεχίζεται η συντριπτική υποστήριξη του κοινού για μια ευρωπαϊκή λύση: μεταξύ «ρήξης» ή «συμφωνίας», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά να υποστηρίζεται το δεύτερο με ποσοστό πάνω από 70%. Οι τάσεις αυτές έχουν σημασία επειδή η πολιτική αφήγηση της κυβέρνησης ήταν έντονα εξαρτημένη από μια αντίληψη της ευρείας λαϊκής υποστήριξης. Όμως τα ποσοστά αποδοχής υποχωρούν, και οι πολίτες φαίνεται να επιθυμούν μια «ευρωπαϊκή λύση».

Η δεύτερη εξέλιξη είναι ότι η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης έχει αναδομηθεί. Οι συνομιλίες έχουν στιγματιστεί από την έλλειψη διαπραγματευτικής εμπειρίας της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και των επίμονων λειτουργικών δυσκολιών. Όπως εκτιμά η Deutsche Bank οι τελευταίες αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα αλλάξουν το παιχνίδι. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας είναι η απόσταση σε θέματα ουσίας, κυρίως όσον αφορά τους μισθούς, τις συντάξεις και τα φορολογικά μέτρα για το τρέχον έτος.