Ecofin: Ούτε plan Β, ούτε C, ούτε D, μόνο παραμονή στο ευρώ - Σιβυλλικός ο Σόιμπλε

Να δώσουν τέλος, τουλάχιστον  σε ένα πρώτο επίσημο επίπεδο, στα διάφορα σενάρια περί προετοιαμασιών της ΕΕ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αποπειράθηκαν μετά το πέρας της κοινής συνεδρίασής τους στη Ρίγα της Λετονίας οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και της Ευρωζώνης  στο πλαίσιο του λεγόμενου Ecofin. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε…» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος Υπουργός Μισέλ Σαπέν ενώ εξίσου κατηγορηματικός εμφανίστηκε και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β για την Ελλάδα».

Ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Χανς Γκέργκ Σέλινγκ έκανε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα καθώς αυτό είναι στο «χέρι της Αθήνας» και εκτίμησε ότι ο Έλληνας ομόλογός του «έλαβε το μήνυμα» κατά το Eurogroup της Παρασκευής όσον αφορά στο επείγον της κατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι Σέλινγκ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα έχει 10 ημέρες να παρουσιάσει την τελική λίστα μεταρρυθμίσεων και να προχωρήσει η συμφωνία.

Να «ανασκευάσει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την διαρροή ότι συγκρούστηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη ζητώντας ουσιαστικά από τους υπολοίπους Υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να υπάρξει plan B για την Ελλάδα και να τερματιστούν οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και επίτευξης συμφωνίας εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο Σλοβένος Υπουργός. Ο Ντούσαμ Μράμορ προσπάθησε να διευκρινίσει ότι όταν έκανε αναφορά σε plan B εννοούσε την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης δια μέσου ίσως μιας άλλης διαδικασίας και όχι την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκαν και δηλώσεις ανώνυμων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Eurogroup, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με αυτές, παραμένει εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων και πρακτικώς αυτό είναι που ζήτησαν και οι συμμετέχοντες στο Eurogroup από την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο θέμα στο οποίο επικεντρώνονται οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι το ασφαλιστικό αλλά συμπληρώνουν ότι έχει γίνει σαφές ότι πρέπει να γίνουν υπαναχωρήσεις και να επιδειχθεί «ελαστικότητα» εκατέρωθεν και από την πλευρά των πιστωτών.

«Παραφωνία» σε αυτό το κλίμα αποτελούν οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος για άλλη μια φορά εμφανίζεται σκληρός αλλά κυρίως συβιλλικός όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι δίνοντας τροφή σε νέα σενάρια και σχόλια. Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη της Καγκελαρίου Μέρκελ οτι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, απάντησε θετικά, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι βέβαιο οτι η αποφασιστικότητα της Καγκελαρίου αρκεί, ένα σχόλιο που αρκετοί εικάζουν ότι αποτυπώνει περισσότερο εσωτερικές αντιπαραθέσεις και εξελίξεις στο Βερολίνο παρά το ο,τιδήποτε άλλο.

Το σχόλιο Σόιμπλε που πυροδότησε σενάρια είναι ότι στην ερώτηση για το αν υπάρχει plan B για την Ελλάδα απάντησε ότι «δεν ρωτά κανείς υπεύθυνους πολιτικούς αν υπάρχουν εναλλακτικές», λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν Γερμανοί πολιτικοί είχαν πει πριν την επανένωση των δύο Γερμανιών αν υπάρχει σχέδιο για τέτοιο ενδεχόμενο «θα τους έλεγαν τρελούς». Η συνέχεια της φράσης αυτής βέβαια είναι, λογικά, ότι τελικά οι δύο Γερμανίες ενώθηκαν..

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ φέρονται, μετά την περιπετειώδη όπως φαίνεται συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα την Παρασκευή όπου οι τόνοι ανέβηκαν με τον Γ. Βαρουφάκης να γίνεται στόχος σφοδρών επικρίσεων) αναγνώρισαν, πάντως, το Σάββατο ότι η διαδικασία που ακολουθείται εσχάτως στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι ως ένα βαθμό προβληματική και ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως την 11η Μαΐου. «Η λύση δεν είναι φυσικά η επιστροφή στην τρόικα» υποστήριξαν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα οτι «ακόμη και αιωνιότητα δεν διαρκεί για πάντα».
Σύμφωνα, τέλος, με διπλωματικές πηγές ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στο περιθώριο του Ecofin, στη Ρίγα. Παράλληλα, στην πρωτεύουσα της Λετονίας ήταν επίσης τις τελευταίες δύο μερες και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στο περιθώριο της συνεδρίασης των διοικητών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ.