Ρέγκλιγκ: Περιμένουμε αναλυτική λίστα από Αθήνα - Δεν είναι βασικό σενάριο το Grexit

Θεσμοί και Ελλάδα εργάζονται πολύ σκληρά, για να αποφύγουν ένα Grexit, διαβεβαίωσε την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο γερμανικό πρακτορείο Market News International. Ερωτηθείς για τις προειδοποιήσεις του έλληνα Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε ένα πιστωτικό γεγονός, μια χρεοκοπία ή το Grexit τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, ο Ρέγκλιγκ ξεκαθάρισε πως αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο των δανειστών και πως καταβάλλονται προσπάθειες για να αποφευχθεί προσθέτοντας ότι αν και γίνεται πρόοδος στις διαβουλεύσεις αυτή είναι αργή και δεν έχουν ακόμη δει οι πιστωτές μια τελική ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

Όπως υπογράμμισε, το Grexit όχι μόνο δεν είναι βασικό σενάριο αλλά εκτίμησε ότι θα προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα γιατί δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία. Εντούτοις, παραδέχτηκε ότι σε σχέση με πριν από 5 ή 6 χρόνια σήμερα είναι πιο διαχειρίσιμο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Σήμερα βρίσκονται (χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κλπ) σε μια πολύ σταθερή κατάσταση, αναπτύσσονται ξανά και έχουν πολύ καλή πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια. Συνεπώς, η έκθεσή τους σε ανάλογους κινδύνους είναι πολύ μικρότερη από ό,τι πριν κάποια χρόνια» ανέφερε, ενώ επισήμανε και το ρόλο που διαδραματίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην καλύτερη προστασίας της ζώνης του ευρώ».

Σε ερώτηση ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει κάποια δόση των δανείων, ένα Grexit ή μία χρεωκοπία εντός ευρώ ο κ. Ρέγκλιγκ αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες. «Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να το αποφύγουμε αυτό. Οι ελληνικές αρχές έχουν επανειλημμένως κατορθώσει να βρουν ρευστότητα, περισσότερη από όση μας έλεγαν προηγουμένως, και έτσι ελπίζω ότι αυτό θα είναι και πάλι εφικτό» είπε.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι οι πιστωτές στο τέλος θα υποχωρήσουν και θα δώσουν ρευστότητα, επειδή δεν θέλουν ένα πιστωτικό γεγονός ή ένα ατύχημα, ο κ. Ρέγκλιγκ είπε πως δεν το έχω ακούσει αυτό από τους Έλληνες και ξεκαθάρισε ότι οι διαδικασίες για την παροχή δανείων είναι πολύ σαφείς και πολύ καλά εδραιωμένες. «Χρειαζόμαστε μια ομόφωνη απόφαση των μετόχων μας και την έγκριση έξι κοινοβουλίων της ΕΕ. Σίγουρα τα κοινοβούλια θα ελέγξουν πολύ προσεκτικά εάν οι βασικές προϋποθέσεις πληρούνται» σημείωσε.

Περιμένουμε ακόμη αναλυτική λίστα

Ο Ρέγκλιγκ παραδέχθηκε ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ αργή. «Ακόμα δεν έχουμε δει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο προϋπολογισμός το 2015 και το 2016, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πισωγυρίσματα σε κάποιες πολιτικές, κάτι που αντίκειται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει βήματα προς τα πίσω σε τομείς που κοστίζουν χρήματα», είπε και έφερε ως παράδειγμα τις αυξήσεις σε συντάξεις, στο βασικό μισθό και ρυθμίσεις φορολογικών θεμάτων. «Δεν βλέπω μέχρι στιγμής κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν αυτά τα κόστη» επισήμανε.

Όπως υποστήριξε, ένας ακόμη λόγος που οι διαπραγματεύσεις προχωρούν τόσο αργά είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία. «Τι θα συμβεί εάν η ελληνική πλευρά αρνηθεί να σας δώσει την απαραίτητη πρόσβαση;» ερωτήθηκε ο κ. Ρέγκλινγκ για να απαντήσει: «Τότε δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία». Ως παράδειγμα ελλιπών στοιχείων ο επικεφαλής του ESM έφερε το γεγονός ότι το ΔΝΤ διατηρεί τις παλιές του προβλέψεις για την Ελλάδα, καθώς δεν έχει αρκετή επικοινωνία με τη νέα κυβέρνηση για να τις αναθεωρήσει.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το Eurogroup έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει κάποια μέτρα και να θέσει τις δικές της προτεραιότητες και προτιμήσεις, αλλά αυτό έχει και όρια. «Αν μία χώρα θέλει οι εταίροι της να χρηματοδοτήσουν το εναπομείναν χρηματοδοτικό κενό της, δεν μπορεί να παίρνει μέτρα τα οποία αυξάνουν το κενό αυτό, δίχως τη συμφωνία των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Αυτά θα ζητηθεί να πληρώσουν και δεν πρόκειται να το κάνουν» είπε.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ εκτίμησε ότι ο θόρυβος και ο απαισιόδοξος τόνος των τελευταίων ημερών είναι υπερβολικός. «Θεωρώ ότι θα πρέπει απλώς να συνεχίσουμε τη δουλειά και να παλέψουμε ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό» ανέφερε.

Για το εάν υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να παρουσιάσει σταδιακά κάποιες μεταρρυθμίσεις λαμβάνοντας παράλληλα κάποιες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Ρέγκλιγκ απάντησε ότι σύμφωνα με το Eurogroup πρέπει να υπάρξει ένα «ολοκληρωμένο πακέτο» (comprehensive package).

Αναφορικά με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SNP) που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα ανέφερε ότι το Eurogroup συνέδεσε αυτήν την εκταμίευση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κληθείς να σχολιάσει εμπιστευτικό έγγραφο του προηγουμένου Οκτωβρίου – όταν Αντώνης Σαμαράς ήταν ακόμα πρωθυπουργός – σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο τον Ιούνιο 2015, ο κ. Ρέγκλιγκ αρνήθηκε να σχολιάσει ένα «εμπιστευτικό έγγραφο», ωστόσο πρόσθεσε πως αν και πολλοί άνθρωποι ανέμεναν πέρυσι ότι η Ελλάδα θα λάμβανε ένα μικρό τρίτο δάνειο, «τώρα όλα είναι στον αέρα», γιατί δεν υπάρχουν ακριβή νούμερα.

Ο Ευρωπαίους αξιωματούχος μετέθεσε στην ελληνική πλευρά το έλλειμμα εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πιστωτές λέγοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση διακηρύττει πως τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αποτυχημένα, ενώ οι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν διαφορετική άποψη, ενώ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα δε λειτούργησε και έχει μια πολύ διαφορετική άποψη. «Αυτή η διαφορά δεν έχει ακόμα γεφυρωθεί» είπε χαρακτηριστικά.