Μια νέα Lehman Brothers βλέπει το Bloomberg στην Ελλάδα

Με σημερινό του άρθρο το Bloomberg, προχωρεί στον παραλληρισμό ότι η Ευρωζώνη σήμερα θεωρεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης είναι περιορισμένος, όπως θεωρούσαν για την Lehman Brothers το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Federal Reserve το 2008.

Σύμφωνα με το πρακτορείο στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος η άποψη ότι μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει ιδιαίτερα τις υπόλοιπες χώρες, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα είναι στην πραγματικότητα πιο ισχυρή εάν οι Έλληνες πάρουν ένα σκληρό μάθημα.

Η θεωρία αυτή είναι λάθος και εάν μετατραπεί σε δράση, η Ευρώπη θα έχει κάνει το μεγαλύτερο λάθος υπολογισμό από τη δημιουργία του ευρώ”, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως μια έξοδος από το ευρώ που πιθανότατα θα ακολουθούσε της πτώχευσης θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να καλύψει τις εγχώριες υποχρεώσεις της.

Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ακόμα εύθραυστη. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι ένα σοκ όπως το Grexit“, αναφέρει ο αρθρογράφος, ο οποίος προσθέτει ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας οι αγορές θα γνωρίζουν ότι χώρες με μη-βιώσιμο χρέος μπορούν να εκδιωχθούν από το σύστημα.

Το δημοσίευμα καταλήγει, με το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές στο οποίο ο αρθρογράφος επισημαίνει πως οι δύο πλευρές είναι αμετακίνητες στις θέσεις τους.