RBS: Ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στην Ελλάδα σε περίπτωση μη συμφωνίας

Την πιθανότητα επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων ή ακόμη και το ενδεχόμενο νέων εκλογών, αναφέρει σε report της η Royal Bank of Scotland, ωστόσο όμως ξεκαθαρίζει ότι το βασικό σενάριο παραμένει η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές στα τέλη Απριλίου ή τον Μάιο.

Ο αναλυτής του επενδυτικού οίκου Alberto Gallo υποστηρίζει ότι υπάρχουν υψηλές πιθανότητες η Ελλάδα να χάσει μια αποπληρωμή δόσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα φύγει από την Ευρωζώνη. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι πιστωτές έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές» της, ενώ δέχεται πιέσεις να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές και χάσει και την αποπληρωμή μίας δόσης, τότε ίσως χρειαστεί η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, κάτι το οποίο έχει συμβεί και στην Κύπρο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξει έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, αλλά ταυτόχρονα θα περιοριστεί και η εκροή καταθέσεων.