Πτώση 3% στο Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε σήμερα με σοβαρές απώλειες. Συγκεκριμένα, από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, και μάλιστα η πτώση είχε γεωμετρική πρόοδο. Στις  (16:00) υποχώρησε σε ποσοστό -3,09%, στις 706,49 μονάδες, έχοντας ήδη σημειώσει νέο χαμηλό ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για το 2015 (το προηγούμενο ήταν οι 708,61 μονάδες στις 28 Ιανουαρίου). Μάλιστα, σε τόσο χαμηλό επίπεδο είχε να βρεθεί ο Δείκτης από τον Σεπτέμβριο του 2012, πριν από περίπου δυόμισι χρόνια.

Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το γεγονός ότι τις τελευταίες περίπου 4 ώρες ο Γενικός Δείκτης παρέμενε  «κολλημένος» ανάμεσα στις 703 και στις 710 μονάδες, με τον τζίρο σε αυτό το επιμέρους χρονικό διάστημα να είναι αυξημένος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ουσιαστικά, διεξαγόταν μια πραγματικά σκληρή μάχη προκειμένου ο Δείκτης να διατηρηθεί πάνω από τις 700 μονάδες, αφού οι πωλητές… κονταροχτυπιούνταν με τους αγοραστές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή εικόνα θεωρείται εν πολλοίς φυσιολογική μετά τη χθεσινή απόφαση για δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου για τις ανάγκες των πληρωμών του κράτους. Άλλωστε, δεν διαφαίνεται ότι στο Eurogroup της Παρασκευής θα υπάρξει κάποια σημαντική θετική εξέλιξη όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ και το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στο εξωτερικό συνεχίζεται αδιάκοπα.

Την ίδια ώρα, η εικόνα στις διεθνείς αγορές ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη, με τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται ανοδικά.