Λιτή και χωρίς υπερβολές η στέψη του βασιλιά Καρόλου στη Σκωτία δεν είχε καμία σχέση με αυτή στο Λονδίνο

Σε μια λιτή τελετή, που δεν είχε καμία σχέση με αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς της Σκωτίας.

Δύο μήνες μετά την πολυτελή στέψη του στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, η Σκωτία διοργάνωσε τη δική της εκδήλωση για να σηματοδοτήσει την άνοδο του νέου μονάρχη στο θρόνο.

Η τελετή περιελάμβανε πτυχές της βασιλικής παράδοσης της Σκωτίας μαζί με νέες προσθήκες, όπως μουσικά κομμάτια που γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση, έναν ψαλμό που τραγουδήθηκε στα γαελικά και τη χρήση αποσπασμάτων από την Καινή Διαθήκη στα σκωτσέζικα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, το σκήπτρο και το στέμμα από τις τιμές της Σκωτίας παρουσιάστηκαν στον βασιλιά, μαζί με το νέο σπαθί της Ελισάβετ, το οποίο μετέφερε η Ολυμπιονίκης κωπηλάτης Κάθριν Γκρέινγκερ.

Ο βασιλιάς Κάρολος παρέλαβε το στέμμα της Σκωτίας στον καθεδρικό ναό του St. Giles, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, βασίλισσα Καμίλα, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον. Στον μονάρχη δόθηκαν και άλλα δύο αντικείμενα τιμής στη Σκωτία, το σκήπτρο και το κρατικό σπαθί, τα οποία δέχθηκε με ευλάβεια. Στον ναό είχε τοποθετηθεί για την εορταστική τελετή και η Πέτρα του Πεπρωμένου, ένα σημαντικό σύμβολο της σκωτσέζικης ταυτότητας.

Η παρουσία αυτών των συμβόλων της Σκωτίας αποτελεί ένδειξη σεβασμού για μια χώρα που είναι έντονα υπερήφανη για την ιστορία της και όπου η επιθυμία ορισμένων για ανεξαρτησία δεν έχει σβήσει, παρόλο που είναι «δεμένη» με την Αγγλία και το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1707.

«Δεν πρόκειται για στέψη», δήλωσε ο Τζορτζ Γκρος, ειδικός στις στέψεις στο King’s College του Λονδίνου. «Είναι κάτι πολύ συμβολικό στο ότι η Σκωτία έχει τη δική της ταυτότητα».

Στο φινάλε της στέψης, τα Κόκκινα Βέλη πραγματοποίησαν μια πολύχρωμη πτήση πάνω από το Κάστρο του Εδιμβούργου, ενώ λίγο νωρίτερα ακούστηκε ένας χαιρετισμός από 21 πυροβόλα όπλα σε όλη τη σκωτσέζικη πρωτεύουσα.

Η total blue εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον στη στέψη του Καρόλου

Για την τελετή, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, φόρεσε παλτό Catherine Walker, καπέλο του Philip Treacy και ένα κολιέ από τη συλλογή της αείμνηστης βασίλισσας, ενώ ο σύζυγός της φορούσε τη στολή RAF No1.

Σε μια όμορφη στιγμή, Κέιτ Μίντλετον και Γουίλιαμ εθεάθησαν να αστειεύονται μεταξύ τους, καθώς ξεκινούσε η τελετή.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, εκφωνώντας το κήρυγμα, η αιδεσιμότατη Σάλι Φόστερ Φάλτον είπε ότι η κοινωνία θα είναι στο «σωστό δρόμο» αν καταλάβουμε ότι «ο Ουρανός και η Γη» δεν είναι «ανθρώπινα εμπορεύματα ή κτήματα». «Στο σωστό δρόμο θα είμαστε όταν καταλάβουμε ότι τα παιδιά μας δεν κληρονομούν αυτή τη Γη από εμάς -την έχουμε δανειστεί από αυτά», είπε.

Ο Κάρολος έχει μιλήσει εκτενώς πριν γίνει βασιλιάς για τη σημασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της άγριας ζωής.