Διαζύγιο για την Όλγα Κεφαλογιάννη δέκα χρόνια μετά

«Βρίσκομαι σε ένα μεταβατικό στάδιο γιατί πολύ πρόσφατα έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου». Σε αποκαλύψεις για την προσωπική της ζωή προχώρησε η ‘Ολγα Κεφαλογιάννη σε συνέντευξη που έδωσε στην «Athens Voice».

Η βουλευτής της ΝΔ έκανε γνωστό πως έπειτα από δέκα χρόνια γάμου πήρε διαζύγιο. « Ήταν μια μακρά και δημιουργική περίοδος που μόνο καλές αναμνήσεις αφήνει. Τώρα χρειάζεται ανασύνταξη, όπως σε κάθε καινούργια αρχή» τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.

Στόχος της για τη νέα χρονιά είναι «να μπορώ να λειτουργώ σε ισορροπία, να βιώνω τις χαρές και τις λύπες της ζωής μαζί με την οικογένειά μου και τους φίλους μου».

Σημειώνεται πως η Ολγα Κεφαλογιάννη και Μάνος Πενθερουδάκης είχαν παντρευτεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, στον ιερό ναό των Ταξιαρχών, στο Κολωνάκι, με κουμπάρο τον Δημοσθένη Βαρδινογιάννη στις 22 Ιανουαρίου του 2010. Είχαν γνωριστεί το 2001 σε κοινή παρέα φίλων. Στα πρώτα χρόνια της σχέσης τους απέφευγαν επιμελώς τη δημοσιότητα και ζούσαν μαζί αθόρυβα. Για τον Μάνο Πενθερουδάκη, ο οποίος διατηρεί κοσμηματοπωλείο στην Βουκουρεστίου, ο γάμος του με την Ολγα Κεφαλογιάννη ήταν ο δεύτερος. Είχε κάνει έναν ακόμη γάμο από τον οποίο είχε αποκτήσει έναν γιο και μια κόρη. Τώρα και οι δύο τους, όπως επιβεβαίωσε και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά στον εαυτό της, είναι έτοιμοι για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους.

Όλγα Κεφαλογιάννη

Έχουμε μεγάλη σε όγκο και σημαντική σε ουσία δουλειά να κάνουμε. Ο βουλευτής έχει δύναμη παρέμβασης. Φωνή και χώρο διεκδίκησης. Ιδίως όταν είναι της συμπολίτευσης. Αυτός είναι ο ρόλος του και αυτό φιλοδοξώ να κάνω προς όφελος των κατοίκων της πρωτεύουσας αλλά και προς όφελος κρίσιμων θεμάτων πολιτικής, όπως είναι για παράδειγμα το δημογραφικό ζήτημα ή η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. (…) Οι βουλευτές οφείλουμε να μιλάμε και να διεκδικούμε. Ακόμα και αν κάποιες φορές δεν γινόμαστε αρεστοί».

8375_olga_kefalogiani_manos_pentheroydakis_22122015_1.jpg

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Στη συνέντευξή της στην ATHENS VOICE και στην Ελένη Κυριακίδου, η Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρεται στους στόχους και στο όραμά της για την Ελλάδα, σχολιάζει την επιλογή μιας γυναίκας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, και προτείνει τα αγαπημένα της μέρη στην Αθήνα.

 

 

Έπειτα από 13 χρόνια στην ενεργό πολιτική, ποιοι είναι οι στόχοι σας από εδώ και πέρα;

Αυτοί που ήταν από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική. Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, η ανάγκη να ακούς, να έρχεσαι κοντά στον κόσμο και να πράττεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ αυτή τη σχέση.

Σε κρατάει ζωντανή, σε τροφοδοτεί με δύναμη και φιλοδοξία και ανανεώνει διαρκώς τους στόχους και τα θέλω σου. Και φυσικά τις πολιτικές σου στοχεύσεις. Η χώρα στη νέα εποχή που μπαίνει, συμβολικά και στη νέα δεκαετία, χρειάζεται νέο πολιτικό λόγο, καθαρό, τολμηρό και επί της ουσίας. Σκέψη εκτός πλαισίου πολλές φορές που δεν αναμασά στερεότυπα και κλισέ προηγούμενων δεκαετιών.

Πώς οραματίζεστε την Ελλάδα το 2021; Ποιες νοοτροπίες θεωρείτε ότι πρέπει να αποβάλουμε σαν λαός;

Το 2021 έχει έναν ιδιαίτερα ισχυρό συμβολισμό. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, άρα είναι μια σπουδαία ευκαιρία να στοχαστούμε την πορεία του Έθνους. Με σύνεση και αίσθηση της ιστορικότητας.

Σε προσωπικό επίπεδο; Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η καινούργια χρονιά; Τι στόχους βάζετε;

Να μπορώ να λειτουργώ σε ισορροπία, να βιώνω τις χαρές και τις λύπες της ζωής μαζί με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Βρίσκομαι σε ένα μεταβατικό στάδιο γιατί πολύ πρόσφατα έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου που αφορά στον γάμο μου. Ήταν μια μακρά και δημιουργική περίοδος που μόνο καλές αναμνήσεις αφήνει. Τώρα χρειάζεται ανασύνταξη, όπως σε κάθε καινούργια αρχή.

Σας ενοχλεί που στην Ελλάδα συνεχίζει να μας απασχολεί η εμφάνιση των γυναικών που είναι σε θέσεις εξουσίας;

Σε μια ορκωμοσία στη Βουλή, για παράδειγμα, τα ΜΜΕ θα σχολιάσουν εκτενώς τις εμφανίσεις των γυναικών βουλευτών, δεν θα αφιερώσουν όμως πάνω από λίγες σειρές για τους άντρες πολιτικούς. Παλιά με εξόργιζε, τώρα το βλέπω πιο ψύχραιμα αλλά εξακολουθεί να με ενοχλεί το ίδιο.

Ξέρετε πόσο άσχημο είναι να μιλάς στη Βουλή για ένα σημαντικό ζήτημα και κάποια μέσα να γράφουν και να αναπαράγουν μετά το τι φόραγες; Κάποιες γυναίκες κολακεύονται, εγώ όμως όχι. Θέλω ο λόγος μου να έχει την ίδια βαρύτητα με αυτόν ενός άνδρα.

Και έτσι να αντιμετωπίζεται. Γι’ αυτό και δεν συμβιβάζομαι με την κενή περιεχομένου κολακεία.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας στις νέες γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίσουν στην εργασία τους αλλά και στον δημόσιο χώρο;

«Never, never, never give up», όπως έλεγε και ο Winston Churchill. Αυτό συμβουλεύω όσες φίλες μου με ρωτάνε. Οι γυναίκες πρέπει να αγωνίζονται για τα αυτονόητα διαρκώς. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Θα πρέπει να είναι υποψιασμένες, προετοιμασμένες για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν και να διεκδικούν διαρκώς. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τις γυναίκες.

Τι σηματοδοτεί τελικά η επιλογή μίας γυναίκας στην Προεδρία της Δημοκρατίας;

Είναι σαφέστατα μια πολύ θετική εξέλιξη. Ως συμβολισμός είναι σημαντικότατος και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι θα έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο. Οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία αποκαθίσταται.

Όταν λέμε ότι διεκδικούμε να έχουμε ισότιμη συμμετοχή στα κοινά αυτό δεν εξαντλείται με την τοποθέτηση μιας γυναίκας στο κορυφαίο αξίωμα. Χρειάζεται πολύς αγώνας ακόμα για να επιτευχθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα. Και φυσικά χρειάζονται πράξεις από όλους. Και από τους πολίτες. Να στηρίζουν, να ψηφίζουν γυναίκες. Έχουμε μόλις 19 γυναίκες δημάρχους σε σύνολο 331 Δήμων. Αριθμός απογοητευτικός που δείχνει μια συνολικότερη υστέρηση.

Η ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και το δημογραφικό είναι δύο ζητήματα με τα οποία ασχολείστε ιδιαίτερα ενεργά. Γιατί είναι για εσάς προτεραιότητα;

Για την Ακαδημία Πλάτωνος κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, μια σπουδαία ευκαιρία ανάπτυξης μιας υποβαθμισμένης περιοχής των Αθηνών με τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο που έχει μείνει αναξιοποίητος.

Υπάρχουν σχέδια, μελέτες, προεργασία που έγινε κατά το πρόσφατο παρελθόν. Τώρα χρειάζεται η πολιτική βούληση να προχωρήσει το έργο που, χωρίς υπερβολή, μπορεί να αλλάξει την εικόνα μεγάλου μέρους της πρωτεύουσας.

Όσο για το δημογραφικό, είναι ίσως το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως κράτος. Η γήρανση του πληθυσμού, η συρρίκνωσή του και οι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που προκύπτουν. Οφείλουμε να λάβουμε μέτρα τώρα! Ακούγεται επιτακτικό, αλλά έτσι είναι.

Έχετε εκφράσει την αγάπη σας για την Αθήνα και συγκεκριμένα για το κέντρο της πρωτεύουσας. Αν είχατε ρόλο ξεναγού για μία μέρα, ποιες θα ήταν οι προτάσεις σας;

Έχω κάνει πολλές φορές ξενάγηση στην Αθήνα φίλων που έρχονται πρώτη φορά στην πόλη και αυτό που τους λέω πάντα είναι να προετοιμαστούν για περπάτημα! Χιλιόμετρα! Αλλιώς δεν την καταλαβαίνεις την πόλη.

Γιατί η Αθήνα δεν είναι μόνο το Κολωνάκι ή η Πλάκα. Είναι και το Παγκράτι, τα Πετράλωνα, το Μεταξουργείο. Είναι ο Φιλλίπου στην Ξενοκράτους αλλά είναι και ο Νικήτας στου Ψυρρή. Σε κάθε περίπτωση όμως η ξενάγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τον πεζόδρομο της Δ. Αεροπαγίτου, το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο, το Θησείο, το Μοναστηράκι. Εκεί συμπυκνώνεται ολόκληρη η ιστορίας της Αθήνας.

Βλέπεις τις αντιφάσεις, τα αρχαία και τα σύγχρονα. Αντιλαμβάνεσαι την πολυπλοκότητα και την άγρια ομορφιά αυτής της πόλης.

Στον ελεύθερο χρόνο τι κάνετε; Έχει κολλήσει και σε εσάς αυτή η μανία με τις σειρές και το Netflix;

Εδώ και πολλά χρόνια! Από την εποχή του «House of Cards» που στην αρχή με ενθουσίασε και στο τέλος μάλλον με απογοήτευσε. Η επιλογή να βλέπεις αυτό που θέλεις, την ώρα που έχεις ελεύθερο χρόνο και σε όποια συσκευή επιλέξεις είναι μοναδική, ιδίως για ανθρώπους σαν και εμένα που ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος. Τελευταία σειρά που είδα ήταν το «The Crown», τον τρίτο κύκλο με την Olivia Colman αυτή τη φορά στον ρόλο της Ελισάβετ.

Τι σπουδαία ηθοποιός! Αλλά και πόσο ενδιαφέρουσα σειρά. Είναι διαρκές μάθημα ιστορίας, πολιτικής, φιλοσοφίας αλλά και επικοινωνίας. Όπως βλέπετε και σήμερα με την υπόθεση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, το παλάτι διαχειρίζεται διαρκώς κρίσεις.