Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να ενώσει δύο ανθρώπους με ισχυρούς δεσμούς αυτή είναι η εμπιστοσύνη: κι αν υπάρχει που μπορεί να διαλύσει την σχέση τους σε μια στιγμή αυτό είναι το ψέμα.
Σχέσεις που στηρίζονται στην αλήθεια, ακόμη κι αν αυτή είναι σκληρή κάποιες φορές, έχουν κάτι που τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες που μπορεί να στηρίζονται στην απόκρυψη ή διαστρέβλωση της πραγματικότητας: είναι υγιείς, αυθεντικές κι ανθεκτικές στο χρόνο.
Το ψέμα, για οποιοδήποτε λόγο κι αν επιστρατεύεται -από φόβο, ανασφάλεια, συμφέρον, εγωισμό ή ανάγκη επιβεβαίωσης- δεν μπορεί παρά να αλλοιώνει την ουσία των πραγμάτων και να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα σε όποιον το δέχεται.
Πόσο εύκολο είναι να καταλάβουμε αν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας μάς λέει την αλήθεια ή την αποκρύπτει;
Οι ενδείξεις στη συμπεριφορά ενός ατόμου που ψεύδεται έχουν «αποκωδικοποιηθεί» έπειτα από μελέτες και έρευνες.
Σε άρθρο στο Insider, παρατίθενται τα σημάδια που μπορεί να μαρτυρούν ότι κάποιος σου λέει ψέματα, από την σκοπιά ψυχολόγων και αναλυτών συμπεριφοράς.
1) To βλέμμα αλλάζει κατεύθυνση: Μια από τις βασικές ενδείξεις ότι ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας δεν σας λέει την αλήθεια, είναι το γεγονός ότι αποφεύγει να σας κοιτάξει στα μάτια την ώρα που σας μιλά.
2) Η αναπνοή γίνεται πιο βαριά- Αλλαγή στον τόνο της φωνής: Δύο από τα σημάδια που δείχνουν νευρικότητα και ένταση και από την πλευρά του ατόμου που λέει ψέματα.
3) Εκφράσεις επαναλαμβάνονται: Ενα σημάδι που υποδηλώνει ότι αυτός που σας λέει ψέματα θέλει να σας πείσει για την «αλήθεια» της θέσης του.
4) Πολλές, πάρα πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες (που δεν τις ζήτησε κανείς): Σύμφωνα με αναλυτές συμπεριφοράς, αυτή είναι μια από τις συνήθεις τακτικές που επιστρατεύονται από την πλευρά του ατόμου που ψεύδεται, με σκοπό να πείσει για την αλήθεια των λεγομένων του. Η αλήθεια, άλλωστε, μπορεί να αποτυπωθεί με ελάχιστες λέξεις.
5) Νευρική κίνηση ποδιού: Κι όμως! Η «αλήθεια» μπορεί να κρύβεται σε ένα σημείο του σώματος με το οποίο μπορεί να μην έχετε οπτική επαφή όταν βρίσκεστε καθισμένη απέναντι από τον άλλον. Η νευρική κίνηση στα πόδια, σύμφωνα με επικοινωνιολόγους, μπορεί να μαρτυρά το ψέμα.
6) Στόμα και λαιμός: Ενα ακόμα σημάδι που μαρτυρά την ύπαρξη ψεύδους στα λεγόμενα του συνομιλητή σας μπορεί να είναι η ξαφνική κίνηση κάλυψης του στόματος ή του λαιμού. Σύμφωνα με επικοινωνιολόγους, η ξαφνική αλλαγή της στάσης του στόματος είναι το σημάδι που μπορεί να υποδηλώνει έκπληξη, νευρικότητα, ανησυχία, άγχος.
7) Επίμονο βλέμμα: Μια από τις τακτικές ενός «έμπειρου» ψεύτη μπορεί να είναι το επίμονο, παγωμένο βλέμμα -με την σκέψη ότι κοιτάζοντας έντονα τον συνομιλητή του θα τον πείσει για την αλήθεια των λεγομένων του.
πηγή: bovary.gr