Ένα διαφορετικό μουσείο για τη σκλαβιά ανοίγει στην Ντόχα

Στην πιο παλιά περιοχή της Ντόχα, τέσσερα σπίτια που μετρούν έναν αιώνα ζωής μετατράπηκαν σε μουσεία, με ένα από αυτά, το  Bin Jelmood House,  να επικεντρώνει στη  σκλαβιά  της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ανάμεσα στα εκθέματα θα υπάρχουν  ντοκουμέντα  από τη Βρετανική Αποστολή στο Μπαχρέιν και  αρχεία  της Βρετανικής Βιβλιοθήκης,  μαρτυρίες  με θέμα το δουλεμπόριο, με υλικό ενημερωμένο από ακαδημαϊκούς, ενώ το ιστορικό υλικό θα συνδυαστεί και με την τωρινή κατάσταση, με το  human trafficking   στην Αφρική, την Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό, αλλά και τη σύγχρονη εκμετάλλευση παγκοσμίως.

Οι σταθερές εκθέσεις του μουσείου εξετάζουν επίσης τη διαδικασία μεταφοράς και πώλησης των σκλάβων, την οικιακή δουλεία και την ανεύρεση μαργαριταριών στο Κατάρ, στις αρχές του 20ου αιώνα. Υπάρχουν, ακόμη, και ηχογραφήσεις οι οποίες εκφράζουν την επιρροή της μουσικής των υποδουλωμένων ανθρώπων στις μουσικές παραδόσεις του Αραβικού Κόλπου. Τα υπόλοιπα 3 κτίρια διαθέτουν εκθέματα πάνω στην αστική αρχιτεκτονική  του Κατάρ και στο πώς το πετρέλαιο διαμόρφωσε το έθνος.

Τα μουσεία αποτελούν μέρος του σχεδίου  ανάπτυξης  της πόλης από την  Msheireb Properties , προϋπολογισμού 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης δημόσια κέντρα, ξενοδοχεία, σχολεία, τζαμιά και μαγαζιά. Αρχικά επρόκειτο να ανοίξουν τον Δεκέμβριο του 2013, ακόμη, όμως, είναι προσβάσιμα μόνο με ραντεβού και αναμένεται να ανοίξουν ολοκληρωτικά για το κοινό τον επόμενο χρόνο, με  δωρεάν είσοδο. 

Πηγή: clickatlife.gr