«Φέτα» made in USA

Στις ΗΠΑ δεν ισχύει νομοθεσία περί ΠΟΠ και ΠΓΕ, με συνέπεια να παράγονται στη χώρα τυριά τα οποία ονομάζονται «φέτα», ακόμη και αν η πρώτη ύλη είναι το αγελαδινό γάλα.

Τον κίνδυνο να κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τυρί «φέτα» Made in USA αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και ο κλάδος της τυροκομίας εάν τελικά γίνει αποδεκτό το αίτημα των ΗΠΑ για άρση στην πραγματικότητα του καθεστώτος που ισχύει εντός Ε.Ε. σχετικά με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Το ζήτημα έχει τεθεί με έμφαση από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, η οποία εισήλθε αισίως στον 11ο γύρο, που πραγματοποιείται στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, το θέμα της προστασίας ΠΟΠ και ΠΓΕ δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του τρέχοντος γύρου, ο οποίος ολοκληρώνεται την Παρασκευή, καθώς θεωρείται εξαιρετικά «καυτό» για να αντιμετωπιστεί στην παρούσα φάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ δεν ισχύει νομοθεσία περί ΠΟΠ και ΠΓΕ, με συνέπεια να παράγονται στη χώρα τυριά τα οποία ονομάζονται «φέτα», ακόμη και αν η πρώτη ύλη είναι το αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, στην κατηγορία αυτή δραστηριοποιούνται πολύ γνωστές εταιρείες τροφίμων, όπως για παράδειγμα η Kraft Foods.