Περίεργες συνήθειες φαγητού ανά τον κόσμο

Πώς θα φερθείς με ευγένεια στο τραπέζι; Η απάντηση διαφέρει ανάλογα με τον πολιτισμό! Μάθε μερικές από τις πιο περίεργες συνήθειες φαγητού ανά τον κόσμο.

“Κάτω οι αγκώνες, μην τρως με τα χέρια, μη μασάς με το στόμα ανοιχτό”  αυτό για τους Έλληνες και όχι μόνο σημαίνει σεβασμός στο τραπέζι. Κι όμως κάτι που για εμάς φαίνεται ευγενικό ή άνευ σημασίας, είναι βασικός κανόνας ευγενείας γι΄άλλους λαούς.

Διαβάστε παρακάτω τις πιο περίεργες συνήθειες ανά τον κόσμο σύμφωνα με το womanonly.gr:

* Αφγανιστάν: Έπεσε ψωμί στο πάτωμα; Φίλησέ το

Μια περίεργη για το δυτικό κόσμο συνήθεια των Αφγανών είναι το τελετουργικό που ακολουθούν σε περίπτωση που πέσει το ψωμί στο πάτωμα. Το σηκώνουν και το φιλούν με σεβασμό.

* Τανζανία: Φάε σταυροπόδι & κρύψε τα πέλματα των ποδιών!

Το να τρως καθισμένη στο πάτωμα ή στο χαλί είναι κάτι το σύνηθες στην Τανζανία. Προσοχή όμως αν ποτέ βρεθείς στη χώρα αυτή, κρύψε καλά τα πέλματα των ποδιών κάτω από τα γόνατά σου αν δε θέλεις να θεωρηθείς αγενής.

* Αίγυπτος: Μη ξαναγεμίσεις μόνη το ποτήρι σου

Είναι σύνηθες στην Αίγυπτο να περιμένουμε να μας γεμίσει το ποτήρι ο οικοδεσπότης ή κάποιος άλλος από το τραπέζι. Το ποτήρι πρέπει να ξαναγεμίσει όταν φτάσει το ποτό κάτω από τη μέση αλλά ακόμη κι αν ο άλλος δεν κάνει κίνηση, εσύ απαγορεύεται να κάνεις το refill μόνη. Καλύτερα να το ζητήσεις από τον άλλο ευγενικά.

* Αιθιοπία: Θα μοιραστείς το πιάτο σου και θα φας με το δεξί (κι ας είσαι αριστερόχειρας)

Οι Αιθίοπες θεωρούν περιττό το να φάνε σε διαφορετικά πιάτα γι΄αυτό και συνηθίζουν να μοιράζονται το φαγητό από το ίδιο σκεύος. Σε ορισμένα μάλιστα μέρη της Αιθιοπίας υπάρχει και μια παράδοση που ονομάζεται “γκούρσα” σύμφωνα με την οποία ο κάθε συνδαιτυμόνας ταΐζει τον άλλο.

* Ιαπωνία: Σλουρπ! Κάνε τον κλασικό θόρυβο για να δείξεις πως ευχαριστιέσαι φαγητό

Αν αποφεύγεις να ρουφάς τη σούπα σου, ξέχνα τους καλούς σου τρόπους αν βρεθείς στην Ιαπωνία. Όσο περισσότερο θόρυβο κάνεις, τόσο πιο πολύ δείχνεις την ευχαρίστησή σου προς τον σεφ!

* Ταϊλάνδη: Μην τρως ρύζι με το πιρούνι

Στην Ταϊλάνδη τα πιρούνια χρησιμοποιούνται συνήθως για να ωθήσουν τις τροφές προς το κουτάλι ή για την κατανάλωση τροφών που δεν έχουν ως βάση τους το ρύζι. Αν πας στη χώρα πρέπει να μάθεις να τρως με τσοπστικς!

* Μεξικό: Τα τάκος τρώγονται μόνο με το χέρι (το μαχαιροπίρουνο απαγορεύεται)

Το να χρησιμοποιήσεις μαχαιροπίρουνο για να φας τάκος στο Μεξικό α μη τι άλλο θα θεωρηθεί ανόητο. Φάε με τα χεράκια σου λοιπόν τα τάκος κι άσε το μαχαιροπίρουνο για τα υπόλοιπα. Όπως θα έκανες και με το πιτόγυρο.

* Ελβετία: Τα χέρια πάνω στο τραπέζι – να φαίνονται

Αν θες να μη φανείς αγενής μην κρύψεις τα χέρια κάτω από το τραπέζι ενώ τρως. Έχοντάς τα καθόλη τη διάρκεια του γεύματος πάνω στο τραπέζι δείχνεις τους καλούς τρόπους και την ευγένειά σου. Προσοχή όμως: μιλάμε για τις παλάμες, όχι για τους αγκώνες.

* Κίνα: Κάνε τα όλα χάλια και… ρέψου!

Στην Κίνα ένδειξη ευχαρίστησης είναι η… ακαταστασία! Κάνε το τραπέζι χάλια, άσε μια μικρή ποσότητα φαγητού στο πιάτο σου για να δείξεις πως χόρτασες αλλά μην αφήσεις ρύζι, κάτι που θα φανεί αγενές. Το ρέψιμο είναι επίσης ένας ακόμη τρόπος για να δείξεις το πόσο ευχαριστήθηκες το γεύμα.

* Γεωργία: Μην κάνεις πρόποση με μπύρα, θεωρείται κακοτυχία

Σου θυμίζει κάτι αυτό το έθιμο; Όπως και για τους κρητικούς έτσι κι οι Γεωργιανοί θα θεωρήσουν προσβολή να μην πιεις το ποτό που σου προσφέρουν. Μικρά σφηνάκια κρασιού ή βότκας πίνονται μονορούφι ενώ απαγορεύεται να τσουγκρίσεις με μπύρα, κάτι που θεωρείται κακοτυχία.

* Ινδία: Φάε με το δεξί και μόνο

Στην Ινδία μόνο το δεξί χέρι χρησιμοποιείται στο φαγητό, ακόμη και για να προσφέρεις ψωμί ή φαγητό σε κάποιον άλλο. Το αριστερό χέρι θεωρείται “βρώμικο” γι΄αυτό προσοχή, μόνο με το δεξί στο φαγητό!

* Ιταλία: Ποτέ παρμεζάνα στην πίτσα

Σου αρέσει η πίτσα με παρμεζάνα; Δε θα έλεγα πως είναι και τόσο καλή ιδέα αν βρεθείς στην Ιταλία, εκτός κι αν θέλεις να θεωρηθείς αδαής. Οι Ιταλοί θεωρούν πως είναι ένα από τα μέγιστα μαγειρικά λάθη!

* Κορέα: Σταύρωσε τα χέρια για να δεχτείς ποτό ή φαγητό

Το αριστερό χέρι μπαίνει πάνω από το δεξί σταυρωτά περιμένοντας να σου προσφέρει κάποιος το γεύμα.

* Ρωσία: Πιες βότκα σκέτη & μην αρνείσαι το ποτό

Στη Ρωσία η βότκα πίνεται σκέτη! Χυμός ή πάγος θεωρείται πως χαλάνε την αυθεντική γεύση της βότκα. Η μόνη εξαίρεση είναι η μπύρα, που μπορεί να αναμειχθεί με βότκα δημιουργώντας ένα ποτό που ονομάζεται γιορς. Το να προσφέρεις σε κάποιον ένα ποτό είναι δείγμα εμπιστοσύνης και φιλίας ενώ αν δε το δεχτείς θεωρείται προσβολή.