Βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει αναταραχή στο Ντέρμπαν και το Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότιο Αφρική. Η ξενοφοβική βία που ξέσπασε με επιθέσεις κατά μεταναστών έχει προκαλέσει το θάνατο έξι ανθρώπων από τις αρχές Απριλίου και η βία δεν δείχνει να υποχωρεί παρά το διάγγελμα του προέδρου Ζούμα και τις πορείες ειρήνης.
Τη νύχτα της Πέμπτης (16/04/2015) στο Γιοχάνεσμπουργκ, λεηλατήθηκαν, για άλλη μία φορά, καταστήματα, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα καθώς και ένα κτίριο όπου διαμένουν ξένοι, ενώ άνδρες, κρατώντας μαχαίρια, άρχισαν να κυνηγούν και να χτυπούν μετανάστες, οι οποίοι έντρομοι αναζητούσαν μαζικά καταφύγιο για να γλιτώσουν.
Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλυθεί το πλήθος. Έγιναν δώδεκα συλλήψεις ενώ δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι δράστες, που είχαν έρθει από μία εστία εργαζομένων, επιτέθηκαν στους ξένους φωνάζοντάς τους να φύγουν από τη Νότια Αφρική. Κατέβηκαν από ένα λεωφορείο κρατώντας μαχαίρια και άρχισαν να κυνηγούν τους μετανάστες πετώντας τους πέτρες και χτυπώντας τους.
Οι κύριοι λόγοι αυτού του ξεσπάσματος φαίνεται να είναι οικονομικοί, αφού πολλοί άνεργοι Νοτιοαφρικανοί κατηγορούν τους ξένους ότι παίρνουν τις δουλειές τους σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 24%.
Βάσει των επίσημων στοιχείων, δύο εκατομμύρια ξένοι υπήκοοι βρίσκονται στη Νότιο Αφρική, περίπου 4% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, κατ’ άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός των ξένων στη χώρα φθάνει τα πέντε εκατομμύρια.
Την Πέμπτη, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απηύθυνε από το Κοινοβούλιο έκκληση για ηρεμία. «Καμία απογοήτευση και κανένας θυμός δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις εναντίον ξένων υπηκόων και τη λεηλασία των καταστημάτων τους» δήλωσε.
Την ίδια στιγμή, στο Ντέρμπαν πραγματοποιήθηκε πορεία ειρήνης με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, καθώς τις προηγούμενες μέρες περίπου 2.000 ξένοι είχαν ζητήσει καταφύγιο σε σκηνές που στήθηκαν σε στάδια γύρω από την πόλη.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Νότια Αφρική υποφέρει από εκρήξεις ξενοφοβικής βίας. Παρόμοια περιστατικά είχαν λάβει χώρα και τον Ιανουάριο του 2015 στο Σοβέτο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, με αποτέλεσμα το θάνατο 6 ανθρώπων, ενώ το 2008, 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα ξενοφοβίας στη χώρα.