Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν το Ιράν να έχει στην κατοχή του πυρηνικά

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR σημείωσε πως η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί μια “θεμελιωδώς εσφαλμένη εκτίμηση”.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε: “Η άποψη ότι θα πρέπει να καθοριστεί πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε μια επαληθεύσιμη συμφωνία στην οποία η Τεχεράνη θα αναγνωρίζει το Ισραήλ, σημαίνει ότι δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία, εκτός αν η φύση του ιρανικού καθεστώτος αλλάξει εντελώς”. Ακολούθως πρόσθεσε: “Και αυτό είναι, νομίζω, μια θεμελιώδης εσφαλμένη εκτίμηση”.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι το Ιράν πρέπει να δώσει τέλος στις απειλές που εξαπολύει προς το Ισραήλ και να μην λάβει θέση στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος διαχώρισε τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και την αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη (2/4).

Στη συνέχεια επισήμανε: “Δεν θέλουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη φύση της αλλαγής καθεστώτος”. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε: “Εάν ξαφνικά το Ιράν μετατραπεί σε χώρα όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, τότε θα υπάρξουν συνομιλίες διαφορετικού χαρακτήρα για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις”.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ έκανε λόγο γι παραχωρήσεις από μέρους του Ομπάμα προς το Ιράν και σημείωσε πως η Γερουσία θα εκφέρει γνώμη για την τελική συμφωνία.