Πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών εμπλέκει η Sabah στη δράση του DHKP-C

Ένας πράκτορας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND)  συγκαταλέγεται μεταξύ των ανθρώπων που συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές στο πλαίσιο των επιχειρήσεων – σκούπα κατά της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Sabah επικαλούμενη πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές.

Κατά το δημοσίευμα ο άνδρας ονομάζεται Στέφαν Σακ Καζίνσκι και είναι βρετανός υπήκοος με καταγωγή από την Πολωνία. Φέρεται να είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στην οργάνωση και στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και ο άνθρωπος που μετέφερε χρήματα στην οργάνωση από την Ευρώπη. Επικαλούμενη άλλα τουρκικά ΜΜΕ, η Sabah αναφέρει μάλιστα πως ο Καζίνσκι εμπλέκεται σε «δραστηριότητες» της DHKP-C στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει τις εν λόγω πληροφορίες, ωστόσο χθες Σάββατο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύθηκε να αποκαλύψει τα πρόσωπα «στο εξωτερικό» που συνδέονται με την επίθεση στα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστες της ομηρίας του Εισαγγελέα της υπόθεσης του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που είχε τραυματιστεί θανάσιμα από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί τον Ιούνιο του 2013,  ήταν μέλη του DHKP-C (σκοτώθηκαν και οι δύο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του τουρκικών ειδικών δυνάμεων ενώ ο Εισαγγελέας εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο).

Η DHKP-C θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες.