Sketch Me a Deal

Με μια καθυστέρηση σε σχέση με το deadline το οποίο είχε αρχικά τεθεί, η διεθνής κοινότητα και το Ιράν κατέληξαν χθες σε κοινά αποδεκτές λύσεις για τις παραμέτρους της συνολικής συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Λοζάνη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ; Έτσι φαίνεται να πιστεύει ο Barack Obama, ο οποίος περιέγραψε το πλαίσιο το οποίο συμφωνήθηκε ως μία “καλή συμφωνία”.  Κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του από το Λευκό Οίκο, υποστήριξε πως “εάν αυτό το πλαίσιο οδηγήσει σε μια τελική, συνολική συμφωνία, θα καταστήσει τη χώρα μας, τους συμμάχους μας και τον κόσμο ασφαλέστερους”, ενώ προειδοποίησε ότι οι επιθεωρήσεις που θα γίνουν στο Ιράν θα είναι “χωρίς προηγούμενο” και ότι αν η Τεχεράνη εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα “ο κόσμος θα το μάθει”.

Ποιοι έχουν ακόμη τις αμφιβολίες τους; Το Αμερικάνικο Κογκρέσο από τη μία, το οποίο σύμφωνα με τον Obama θα έχει την ευθύνη για την αποτυχία της διπλωματίας αν καταψηφίσει τη συμφωνία. Όπως ήταν αναμενόμενο, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, βλέπει την καταρχήν συμφωνία ως εξέλιξη αρνητική, δήλωσε μάλιστα ότι συνιστά “απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ”.