#Surrended: Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία

Το γύρω του κόσμου έκανε πρόσφατα μέσω του twitter η φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού από τη Συρία, το οποίο βλέποντας το φωτογραφικό απέναντί  του, σήκωσε τα χέρια του πιστεύοντας ότι είναι όπλο.

Το hashtag #Surrended βρέθηκε στα top trends του twitter Για μέρες και τα σχόλια των χρηστών ήταν από συγκινητικά έως οργισμένα.«Είναι τρομερό», «πραγματικά θλιβερό», «Τι ντροπή για την ανθρωπότητα!», ήταν μερικά από αυτά.

Στη συνέχεια ήρθε η καχυποψία που συνπδεύει όλες τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς δεν είναι λίγες οι ψευδείς ειδήσεις ή οι παραποιθημένες εικόνες που έχουν ανέβει κατά καιρούς; “Μήπως δεν είναι αλήθεια;”, άρχισαν πολλοί να αναρωτιούνται.
Το BBC ανέλαβε να ξεδιαλύνει το μυστήριο, μέσω της έρευνας. Μέσα σε λίγες ώρες, το βρετανικό μέσο κατόρθωσε να βρει τον άνθρωπο που φωτογράφισε «το πιο μελαγχολικό πρόσωπο του κόσμου». Πρόκειται για τον  Osman Sagirli, Τούρκο φωτορεπόρτερ ο οποίος καλύπτει πολέμους και καταστροφές τα τελευταία 25 χρόνια και τώρα εργάζεται στην Τανζανία.

syriesosΟ Τούρκος φωτορεπόρτερ έδωσε όλες τις απαντήσεις. Ανέφερε ότι το κοριτσάκι ονομάζεται Hudea, είναι 4 ετών και την είχε συναντήσει στα τέλη του 2014 στο στρατόπεδο προσφύγων της Atmeh, 10 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η φωτογραφία της είχε δημοσιευτεί στην καθημερινή τουρκική εφημερίδα Turkiye Gazetesi τον περασμένο Ιανουάριο. Ο φωτορεπόρτερ δήλωσε στο BBC: «Χρησιμοποίησα έναν τηλεφακό και πίστεψε ότι ήταν όπλο. Οταν πήρα τη φωτογραφία τότε κατάλαβα ότι το κοριτσάκι είχε πετρώσει, είχε σφίξει τα χείλη και είχε σηκώσει τα χέρια για να παραδοθεί. Συνήθως τα παιδιά τρέχουν να κρυφτούν, κρύβουν το πρόσωπο ή χαμογελούν όταν βλέπουν φωτογραφική μηχανή».

Η φωτογραφία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν ανέβηκε στο twitter από την παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Nadia AbuShaban:

syria01

Το tweet που ανέβασε:

syrian-girl