Μία εικόνα χίλιες λέξεις... #Surrended

Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Αυτή είναι ίσως η μόνη φράση που μπορεί να αντιπροσωπεύσει αυτή τη στιγμή. Τη στιγμή που ένα που ένα μικρό κορίτσι, καθώς αντικρίζει τη φωτογραφική μηχανή, σηκώνει τα χέρια για να παραδοθεί, αφού νομίζει πως είναι όπλο. Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε έχει κάνει το γύρω του κόσμου. Μια φωτογραφία που μας συγκινεί, και μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς συνειδητοποιούμε την αντίθεση που υπάρχει. Δύο αθώα παιδικά μάτια, που αντί να είναι χαρούμενα και γελαστά από τα παιχνίδια, είναι τρομαγμένα αφού βρίσκεται στη φρίκη του πολέμου στη Συρία.

Η εικόνα, που έχει γίνει viral, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με το #hashtag #Surrended και απασχολεί τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά δίκτυα εδώ και τρεις μήνες. Τραβήχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Osman Sagirli και τον Ιανουάριο δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Turkiye όπου ο συγκεκριμένος φωτογράφος εργάζεται επί 25 χρόνια.

Η στιγμή απαθανατίστηκε σε καταυλισμό στη Συρία, όπου το παιδί είχε βρει καταφύγιο μαζί με την μητέρα του και τα τρία αδέλφια του. Ο πατέρας σκοτώθηκε σε έναν από τους βομβαρδισμούς, που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στην περιοχή και τα υπόλοιπα τρία μέλη χρειάστηκαν να περπατήσουν 150 χιλιόμετρα από το χωριό τους, στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό.

Η αρχική ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε περισσότερες 11.000 φορές μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ενώ όταν την Παρασκευή η φωτογραφία ανέβηκε στο Reddit, μια από τις πλέον δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, περισσότεροι από 5,000 έσπευσαν να την σχολιάσουν. Αρχικά επικράτησε σύγχυση σχετικά με το φύλο του παιδιού, καθώς αν και οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για κορίτσι, στη συνέχεια μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι πρόκειται για ένα αγόρι με το όνομα Hudea. Σύμφωνα πάντως με το BBC που επικοινώνησε με τον φωτογράφο, ο οποίος αυτόν τον καιρό εργάζεται στην Τανζανία, πρόκειται για ένα τετράχρονο κοριτσάκι.

” Χρησιμοποίησα τηλεφακό και εκείνο νόμισε πως είναι όπλο. Συνειδητοποίησα ότι είχε τρομοκρατηθεί μόλις τράβηξα τη φωτογραφία και την κοίταξα, καθώς είχε δαγκώσει τα χείλη της και είχε σηκώσει τα χέρια. Συνήθως τα παιδιά, όταν βλέπουν κάμερα, τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό τους ή χαμογελούν” , δήλωσε ο φωτογράφος στο βρετανικό δίκτυο προσθέτοντας πως βρίσκει τις φωτογραφίες των παιδιών στους καταυλισμούς ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. ” Ξέρεις ότι πρόκειται για εκτοπισμένους ανθρώπους. Εχει μεγαλύτερο νόημα να δεις το μέγεθος της συμφοράς όχι μέσα από τους ενήλικες, αλλά μέσα από τα παιδιά. Στην αθωότητα των παιδιών τα συναισθήματα αντικατοπτρίζονται πολύ καλύτερα».

Καταιγισμός σχολίων στα sicial media

Πολλά είναι και τα σχόλια που αναρτούνται από πολίτες όταν βλέπουν την φωτογραφία. Με το #surrended μερικά από τα σχόλια είναι:

” Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με αυτόν τον κόσμο”.

” Αυτή είναι η πιο λυπηρή εικόνα που έχω δει, της αξίζει μια καλή παιδική ηλικία με παιχνίδια αντί για όπλα”

” Υπάρχει κάτι πιο ανήθικο από ένα παιδί που σηκώνει τρομαγμένο τα χέρια μπροστά σε ένα φωτογραφικό φακό;” .