Η ΕΕ αποφάσισε νέες κυρώσεις μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αυξάνουν τις πιέσεις προς την ΕΕ να ακολουθήσει αυστηρότερη γραμμή απέναντι στο Ιράν και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του μετά την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Έτσι, η ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων με στόχο εταιρείες και οντότητες που παράγουν drones και πυραύλους στο Ιράν.

Οι δυτικοί σύμμαχοι ανησυχούν για τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ισχυρή σχέση συνεργασίας στην πυραυλική τεχνολογία.

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον επιφυλάσσει νέους περιορισμούς για το ιρανικό πετρέλαιο – παρά το μεγάλο αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια κίνηση. «Είναι σαφές ότι το Ιράν συνεχίζει να εξάγει πετρέλαιο», δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

«Αυτό παραμένει στο επίκεντρο ως ένας πιθανός τομέας που θα μπορούσαμε να “χτυπήσουμε’».

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν, ωστόσο, ότι επί του παρόντος δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων για το πετρέλαιο.

Αντ’ αυτού, η ΕΕ και οι σύμμαχοι της G7 εξετάζουν τώρα την επιβολή κυρώσεων στον εμβληματικό αερομεταφορέα του Ιράν, την Iran Air, σύμφωνα με διπλωμάτες, γεγονός που θα «γονάτιζε» την αεροπορική εταιρεία από τη στιγμή που δεν θα έπαιρνε πλέον ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη Boeing και Airbus.