Τα προσωπικά δεδομένα των G20 αποκαλύφθηκαν από λάθος

Όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Guardian, τα  προσωπικά δεδομένα ηγετών χωρών που συμμετείχαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) αποκαλύφθηκαν από λάθος του αυστραλιανού Υπουργείου Μετανάστευσης και Συνοριακής Φύλαξης, το οποίο δεν ενημέρωσε έγκαιρα τα πρόσωπα αυτά για την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα , ένας υπάλληλος του Υπουργείου έστειλε τον αριθμό διαβατηρίων, λεπτομέρειες που αφορούσαν τη βίζα και άλλα προσωπικά δεδομένα όλων των ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο, στους διοργανωτές του Κυπέλλου Ασίας.

Ανάμεσα στους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Μπρίσμπεϊν τον Νοέμβριο και των οποίων τα προσωπικά δεδομένα αποκαλύφθηκαν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο διευθυντής του τμήματος υπηρεσιών βίζας του εν λόγω υπουργείου επικοινώνησε με τον Αυστραλό επίτροπο για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής προκειμένου να τον ενημερώσει για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων στις 7 Νοεμβρίου 2014 και να ζητήσει επειγόντως συμβουλές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, το γραφείο του Υπουργού Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύσει την είδηση.

Guardian