Μπανγκλαντές: Βουλευτικές εκλογές στη σκιά καταγγελιών

Η χαμηλή συμμετοχή και τα σποραδικά επεισόδια βίας σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στο Μπανγκλαντές, τις οποίες ωστόσο μποϊκοτάρισε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

 

Το ποσοστό της συμμετοχής κυμάνθηκε περίπου στο 40%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2018 ήταν πάνω από 80%, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής εκλογικός επίτροπος Κάζι Ρακιμπούλ Αουάλ.

«Δεν υπήρξαν αναφορές για θανάτους από τα επεισόδια βίας που συνδέονται με τις εκλογές», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι εξετάζονται οι καταγγελίες που έγιναν σε κάποιες περιπτώσεις για εκλογική νοθεία.

Τα εκλογικά τμήματα στη χώρα με τον όγδοο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο παρέμειναν ανοιχτά έως τις 17:00 (τοπική ώρα), η καταμέτρηση των ψήφων έχει ξεκινήσει και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται περί τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές είναι βέβαιο πως θα χαρίσουν μια πέμπτη θητεία στην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, η οποία, εξερχόμενη από εκλογικό τμήμα, χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τρομοκρατική οργάνωση».

Από τη διαδικασία απείχε το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP), η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «παρωδία εκλογών», καθώς και άλλες παρατάξεις που «αποδεκατίστηκαν» τους τελευταίους μήνες εξαιτίας κύματος μαζικών συλλήψεων.

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος του Μπανγκλαντές (AL), το κόμμα της πρωθυπουργού, πρακτικά δεν έχει αντιπάλους στις εκλογικές περιφέρειες που διεκδικεί. Ωστόσο, σε κάποιες δεν παρουσίασε υποψηφίους, με προφανή σκοπό να αποφευχθεί ένα μονοκομματικό κοινοβούλιο που θα θεωρείται απλώς όργανο του μοναδικού κόμματος.

Ορισμένοι ψηφοφόροι είπαν πως δέχτηκαν απειλές ότι αν δεν ψηφίσουν Λαϊκό Σύνδεσμο θα κατασχεθούν οι κάρτες με τις οποίες μπορούν να παίρνουν επιδόματα.

Χθες, Σάββατο, η αστυνομία συνέλαβε επτά μέλη του BNP, ανάμεσά τους ανώτερο στέλεχος της τοπικής οργάνωσής του στην Ντάκα, κατηγορώντας τα για δολιοφθορά, έπειτα από πυρκαγιά που σημειώθηκε προχθές σε συρμό του προαστιακού σιδηροδρόμου, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ.