Ο Λουκασένκο υπογράφει νόμο που του παρέχει ισόβια ασυλία από δίωξη

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπέγραψε νόμο που του παρέχει ισόβια ασυλία από ποινικές διώξεις και εμποδίζει τους εξόριστους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε μελλοντικές προεδρικές εκλογές.

Ο νόμος θεωρητικά ισχύει για κάθε πρώην πρόεδρο της Λευκορωσίας και τα μέλη της οικογένειάς, του, αλλά στην πραγματικότητα αφορά μόνον στον 69χρονο Λουκασένκο που κυβερνά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες με σιδηρά πυγμή τη χώρα και στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για τη «διαρκή καταστολή του καθεστώτος του».

Το νέο μέτρο φαίνεται να αποσκοπεί στην περαιτέρω εδραίωση του Λουκασένκο στην εξουσία και στην εξουδετέρωση των πιθανών αντιπάλων του στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο χρόνο, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Μπλόκο Λουκασένκο σε εξόριστους προεδρικούς υποψηφίους

Ο νόμος που υπέγραψε ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», όπως έχουν αποκαλέσει διεθνή ΜΜΕ τον φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, αυστηροποιεί τα προαπαιτούμενα για τους υποψήφιους προέδρους, που κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια σε γειτονικές χώρες μετά τη βίαιη καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων για την επανεκλογή για έκτη συνεχόμενη θητεία του Λουκασένκο στην προεδρία τον Αύγουστο του 2020 και τις συλλήψεις άνω των 35.000 ατόμων.

Δικαίωμα υποψηφιότητας θα έχουν μόνον πολίτες της Λευκορωσίας που διαμένουν μόνιμα για τουλάχιστον 20 χρόνια στη χώρα και ουδέποτε εξασφάλισαν άδεια παραμονής σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο Λουκασένκο σε περίπτωση αποχώρησής του από την εξουσία «δεν μπορεί να λογοδοτήσει για ενέργειες που διαπράχθηκαν σε σχέση με την άσκηση των προεδρικών του εξουσιών». Παράλληλα προβλέπονται ισόβια κρατική προστασία, ιατρική περίθαλψη καθώς και ασφάλιση ζωής και υγείας για τον πρόεδρο και τα μέλη της οικογένειάς του. Μετά την παραίτησή του, ο πρόεδρος θα γίνει επίσης ισόβιο μέλος της άνω βουλής του κοινοβουλίου της Λευκορωσίας.

Τιχανόφσκαγια: Ο Λουκασένκο φοβάται «ένα αναπόφευκτο μέλλον»

Για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που διέφυγε το 2020 στη Λιθουανία, ο νόμος που υπέγραψε ο Λουκασένκο είναι η απάντησή του στον «φόβο του για ένα αναπόφευκτο μέλλον», υπονοώντας ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος πρέπει να ανησυχεί για το τι θα του συμβεί όταν εγκαταλείψει την εξουσία.

«Ο Λουκασένκο, ο οποίος κατέστρεψε τη μοίρα χιλιάδων Λευκορώσων, θα τιμωρηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και καμία ασυλία δεν θα τον προστατεύσει από αυτό, είναι μόνον θέμα χρόνου», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια.