Χένρι Κίσινγκερ: To «αντίο» των διεθνών ΜΜΕ και το πανηγυρικό «στα τσακίδια» του Rolling Stone

Αμφιλεγόμενος στη ζωή, αμφιλεγόμενος και στο θάνατο ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών. Ενώ ο διπλωματικός κόσμος των Ηνωμένων Πολιτειών -και όχι μόνο- αποχαιρέτισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ με σεβασμό, υπήρξαν και φωνές που δεν ήταν τόσο… ψύχραιμες.

Με τα περισσότερα ΜΜΕ να επιχειρούν να διατηρήσουν μια ισορροπία χωρίς ωστόσο να παραλείψουν τις μαύρες σελίδες που γράφτηκαν στην ιστορία με ευθύνη του Κίσινγκερ, κάποιοι ήταν πιο ειλικρινείς.

Χαρακτηριστικότερο ήταν το παράδειγμα του περιοδικού Rolling Stone, το οποίο στον ιστότοπό του ανέβασε ότι «πέθανε τελικά ο Χένρι Κίσινγκερ, ο εγκληματίας πολέμου που αγαπήθηκε από την κυρίαρχη τάξη των ΗΠΑ», με υπέρτιτλο «Στα τσακίδια». «Ντροπή στη χώρα που τον γιορτάζει» λέει για τον Κίσινγκερ τον οποίο χαρακτηρίζει «έναν από τους ανθρώπους που ευθύνονται για τις μαζικότερες δολοφονίες στην ιστορία».

rolling
Το περιοδικό Jacobin μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Κίσινγκερ με μια φωτογραφία του και τίτλο «Μόνο οι καλοί άνθρωποι πεθαίνουν νέοι», ενώ θύμισε ότι πριν από τρία χρόνια είχε δημιουργήσει εκπτωτικό κωδικό για συνδρομητές με τις λέξεις «Κίσινγκερ νεκρός Jacobin ζει».

Πέρα από τις ειρωνείες, ωστόσο, στο σύνολό του ο παγκόσμιος Τύπος αναφέρεται στα όσα καταλογίζουν στον Κίσινγκερ οι επικριτές του, δίνοντας μεγάλο βάρος στους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη και το Λάος, τις σφαγές στο Πακιστάν, τις γενοκτονίες στο Ανατολικό Τιμόρ και το Μπαγκλαντές, τον εμφύλιο στη νότια Αφρική και τις δολοπλοκίες του στη Χιλή, αλλά και την Κύπρο.

«Διχαστικό» τον χαρακτηρίζει το BBC, «πολωτικό» το Time και το CNN.

Ανάμεσα στους επικριτές του και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπεν Ρόουντς, ο οποίος με άρθρο του στους New York Times, «αποχαιρέτισε» τον διπλωμάτη με τον τίτλο «Χένρι Κίσινγκερ, ο υποκριτής», τον κατηγορεί ότι ευθύνεται για σφαγές χιλιάδων αμάχων.

kissinger_times

Προσεκτικός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προτίμησε να εκδώσει ένα λακωνικό δελτίο Τύπου, στο οποίο επισημαίνει ότι «καθ όλη τη διάρκεια της καριέρας μας, διαφωνούσαμε συχνά και συχνά σθεναρά. Όμως από την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, η οξεία διάνοιά του και το βαθύ στρατηγικό του όραμα ήταν προφανή».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την κηδεία του Χένρι Κίσινγκερ, έγινε γνωστό ότι η οικογένεια του Κίσινγκερ θα κάνει μια ιδιωτική τελετή -προφανώς στο Κεντ του Κονέκτικατ, όπου ήταν και ο τόπος κατοικίας του- ενώ θα ακολουθήσει δημόσια τελετή στη Νέα Υόρκη. Στη δεύτερη περίπτωση, αναμένεται η έκδοση λίστας καλεσμένων και περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της. Ο Κίσινγκερ είχε χωρίσει με την πρώτη του σύζυγο, Αν Φλάισερ το 1964, για να παντρευτεί την τότε βοηθό του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Νέλσον Ροκεφέλερα, Νάνσι Μαγκίνες, το 1974. Είχε δύο παιδιά, από την πρώτη του σύζυγο.