Δουβλίνο: Εκτεταμένα αντιμεταναστευτικά επεισόδια μετά την επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο

Λεωφορεία και τραμ πυρπολήθηκαν, ένα κατάστημα λεηλατήθηκε δημόσια περιουσία καταστράφηκε και αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών που προκάλεσαν κυρίως ακροδεξιές ομάδες στο κέντρο του Δουβλίνου μετά από τον σοβαρό τραυματισμό μίας γυναίκας και τριών παιδιών από την επίθεση ενόπλου με μαχαίρι έξω από σχολείο.

Η αστυνομία και οι πολιτικοί εκπρόσωποι απηύθυναν έκκληση για ηρεμία εν μέσω προειδοποιήσεων για την εύσχημη διαρροή ψευδών πληροφοριών και ειδήσεων που οδήγησε σε κλιμάκωση της βίας από ομάδες ακροδεξιών που φώναζαν αντιμεταναστευτικά συνθήματα . Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν μετά από μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Πέμπτης στον τόπο του συμβάντος.

Σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, καθώς ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα. Ένας αστυνομικός κλοιός στήθηκε γύρω από το κτίριο του ιρλανδικού κοινοβουλίου, το Leinster House, και αστυνομικοί της έφιππης μονάδας υποστήριξης της Garda έσπευσαν στον τόπο των επεισοδίων

Περισσότεροι από 400 Ιρλανδοί αστυνομικοί συμμετείχαν στην κινητοποίηση των αρχών και πολλοί δέχθηκαν επίθεση . Ο αρχηγός της Garda, Ντριού Χάρρις δήλωσε ότι πίσω από την αναταραχή βρίσκεται μια ” παρανοϊκή ομάδα φατρία που καθοδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία”. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας, Χέλεν Μακ Εντιχαρακτήρισε τα επεισόδια “απαράδεκτα” και δήλωσε ότι “δεν πρέπει να επιτραπεί σε ένα “κακοποιό και χειριστικό στοιχείο να χρησιμοποιήσει μια τρομακτική τραγωδία για να σπείρει τον όλεθρο στην πόλη “.

Ο αρχηγός  Ντριού Χάρις ζήτησε ψυχραιμία και προειδοποίησε κατά της παραπληροφόρησης, καθώς καταδίκασε τις “επαίσχυντες σκηνές” στο Δουβλίνο.Είπε ότι μια “εντελώς τρελή φατρία που καθοδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία” βρισκόταν πίσω από την αναταραχή και ότι ορισμένα οχήματα της αστυνομίας είχαν υποστεί ζημιές.”Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αστυνομεύουμε τους δρόμους και μέρος αυτού είναι να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να ενεργούν υπεύθυνα και να μην ακούνε την παραπληροφόρηση και τις φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, είπε.”Τα γεγονότα εξακριβώνονται, αλλά τα γεγονότα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα για πολλές φήμες και τα υπονοούμενα διαδίδονται για κακόβουλους σκοπούς”. Συμφωνα με την υπουργό Δικαιοσυνης : “Η επίθεση σήμερα στο κέντρο του Δουβλίνου ήταν ένα φρικτό έγκλημα που μας έχει συγκλονίσει όλους.Ωστόσο, οι σκηνές που παρακολουθούμε απόψε στο κέντρο της πόλης μας δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε ένα κακοποιό και χειραγωγούμενο στοιχείο να χρησιμοποιήσει μια τρομακτική τραγωδία για να σπείρει τον όλεθρο”.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την επίθεση που δέχθηκαν τρία μικρά παιδιά και μια γυναίκα στην Parnell Square East στο βόρειο τμήμα του κέντρου της πόλης. Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ηλικίας 50 ετών, ο οποίος επίσης νοσηλευόταν για τραυματισμούς, και δήλωσε ότι δεν αναζητά άλλους υπόπτους.

Το περιστατικό της επίθεσης συνέβη περίπου στη 1.30 το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από ένα σχολείο, το Gaelscoil Choláiste Mhuire. Η αστυνομία δήλωσε ότι ένα πεντάχρονο κορίτσι, μια γυναίκα γύρω στα 30 υπέστησαν σοβαρά τραύματα. Το κορίτσι δέχθηκε επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Ένα πεντάχρονο αγόρι και ένα εξάχρονο κορίτσι νοσηλεύτηκαν για λιγότερο σοβαρά τραύματα. Το αγόρι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση σε όποιον έχει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένου υλικού από κινητά τηλέφωνα από την επίθεση και τα επακόλουθά της, να προσέλθει. Εξήρε τους παρευρισκόμενους που επενέβησαν σε αυτό που είπε ότι ήταν ένα τραυματικό και επικίνδυνο περιστατικό.

Το Gaelscoil Choláiste Mhuire είναι δημοτικό σχολείο με 172 μαθητές που στεγάζεται σε ένα τετραώροφο γεωργιανό κτίριο στην πλατεία Parnell, μια πολυσύχναστη λεωφόρο στο βόρειο κέντρο του Δουβλίνου.

Η επίθεση φέρεται να συνέβη την ώρα που οι μαθητές έβγαιναν από το σχολείο. Οι παρευρισκόμενοι αφόπλισαν έναν άνδρα και τον καθήλωσαν στο έδαφος,

Παρότι στην αρχή η αστυνομία δήλωσε ικανοποιημένη διότι ότι δεν υπάρχει σύνδεση με την τρομοκρατία στην απογευματινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι “δεν αποκλείεται πιθανό κίνητρο για αυτή την επίθεση … όλες οι γραμμές έρευνας είναι ανοιχτές για να προσδιοριστεί το κίνητρο”.

Ο Χάρις δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί κίνητρο. “Ένα άτομο έχει συλληφθεί, δεν αναζητούμε κανέναν άλλον σε σχέση με το ίδιο το περιστατικό αυτή τη στιγμή, αλλά η έρευνα προφανώς θα εξελιχθεί”, είπε.