Ο Ερντογάν στο Βερολίνο εν μέσω αντιδράσεων-Mεταναστευτικό και τα 40 Eurofighter

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία η πρωτεύουσα της Γερμανία και ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς υποδέχονται σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για επίσκεψη προβληματική αλλά αναγκαία όπως διαπιστώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Η υποστήριξη του Ερντογάν προς την Χαμάς και η διαρκής σύγκρουση του με την Δύση έχουν καταστήσει προβληματικό το πλαίσιο της υποδοχής του από την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας που ελπίζει να αποφευχθούν οι κακοτοπιές και να μην γίνουν ακραίες δηλώσεις .

Φρούριο το Βερολίνο 

Κάτω από πλήρη μυστικότητα για τις κινήσεις του και τα μέτρα ασφαλείας ο Τούρκος Προεδρος και η πολυπληθής συνοδεία του θα περιβληθούν από χιλιάδες αστυνομικούς και ακροβολιστές σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας που μεταξύ άλλων θα αποκλείσουν τον χώρο γύρω από το ξενοδοχείο Adlon όπου θα καταλύσει. Αποκλεισμένος θα είναι ο εναέριος χώρος πάνω από το Βερολίνο ενώ σκάφη της αστυνομίας θα περιπολούν στα νερά του ποταμού Σπρέε.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου  αναμένονται «σημαντικοί περιορισμοί» στην κυκλοφορία, ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί δεκάδες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, αλλά και συγκεντρώσεις Κούρδων εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.

Για λόγους ασφαλείας, η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει τα ακριβή δρομολόγια που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του Ταγίπ Ερντογάν ούτε τους δρόμους που θα κλείσουν.

Νωρίς μετά το απόγευμα ο τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Ανάκτορο Bellevue, όπου στις 4 μμ ώρα Ελλάδος  θα τον υποδεχθεί ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και κατόπιν στην καγκελαρία, για δείπνο εργασίας στις 7μμ με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Παραμένει ασαφές εάν οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν έχουν προγραμματιστεί μεγάλες δημόσιες εμφανίσεις για τον κ. Ερντογάν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παραστεί στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Τουρκίας, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου και δεν θα εμφανιστεί σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση.

Σήμερα από τις 6π.μ. έως τα μεσάνυχτα, έχει εκδοθεί ανακοίνωση για τον αποκλεισμό των δρόμων γύρω από το προεδρικό ανάκτορο και την καγκελαρία, καθώς και η πρόσβαση στον ποταμό Σπρέε. Οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να φέρουν δελτίο ταυτότητας, ενώ απαγορεύονται επίσης οι συγκεντρώσεις.

Αντιδράσεις και διαδηλώσεις 

Οι αντιδράσεις κατά της επίσκεψης εντάθηκα λίγες ώρες πριν από την άφιξη Ερντογάν . Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων Γιόζεφ Σούστερ, χωρίς να αντιτίθεται ανοιχτά στην επίσκεψη εκφράζει αμφιβολίες για το νόημά της, επιπλέον δεν βλέπει τον Τούρκο πρόεδρο ως έναν πολιτικό που νομιμοποιείται να είναι εταίρος για τη Γερμανία.

«Όποιος όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά το πολεμά ενεργά, δεν πρέπει να είναι εταίρος για τη γερμανική πολιτική», δήλωσε στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

«Ο καγκελάριος πρέπει να αξιοποιήσει την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου για να κάνει πολύ σαφές στον Ερντογάν ότι η σχετικοποίηση της τρομοκρατίας της Χαμάς δεν θα γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση».

Σφοδρή κριτική άσκησε ο Τζαν Ντουντάρ, ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, που ζει τα τελευταία χρόνια εξόριστος στη Γερμανία. Μιλώντας στο σημερινό φύλλο της Augsburger Allgemeine επέρριψε στη γερμανική κυβέρνηση διπλή ηθική.

«Ενώ από τη μια απαγορεύει διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς, από την άλλη υποδέχεται τον υποστηρικτή της. Ο Ερντογάν τάσσεται δημοσίως υπέρ της Χαμάς, παρόλα αυτά του στρώνουν το κόκκινο χαλί» τόνισε υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να είχε αναβληθεί.

Στο πλευρό της κυβέρνησης και του Όλαφ Σολτς τάχθηκαν τα Χριστιανικά Κόμματα CDU/CSU. «Είναι σωστό και αναγκαίο ο καγκελάριος να υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο Βερολίνο για συνομιλίες σε επίσκεψη εργασίας», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU/CSU Γιόχαν Βάντεφουλ στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Εκεί θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ανοιχτά τις θεμελιώδεις διαφορές (θέσεων), κι είναι εξίσου σημαντικό» τόνισε. Ο ίδιος χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις δηλώσεις του Ερντογάν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με 1300 νεκρούς και την ωραιοποίηση της οργάνωσης σε «απελευθερωτική οργάνωση». Ωστόσο, η Τουρκία είναι «ένας σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ… θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να βρίσκουμε κοινό έδαφος» έσπευσε να συμπληρώσει.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ δεν απέκρυψε τις δυσκολίες της επίσκεψης. «Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, αλλά οι θέσεις είναι πολύ διαφορετικές, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες» παραδέχθηκε σε ένα από τα τελευταία κυβερνητικά μπρίφινγκ.

Πιθανό “όχι” Σολτς σε Ερντογάν για τα Eurofighter Typhoon

Θεωρείται απίθανο ο  καγκελάριος Όλαφ Σολτς  να συμφωνήσει στο  αίτημα του Ερντογάν να αγοράσει αεροσκάφη  Eurofighter Typhoon υποστηρίζει το Bloomberg.

Ο Ερντογάν πιθανότατα θα ζητήσει από τον Σολτς,  να άρει το “στοπ” στην πώληση του μαχητικού αεροσκάφους που χρειάζεται  η Τουρκία για να ανανεώσει τη γηρασμένη του αεροπορία, ανέφερε το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι  Γερμανία παράγει το Eurofighter σε κοινοπραξία με άλλες τρεις χώρες. Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει 40 Eurofighter Typhoon προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην απόκτηση μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Ταγιπ Ερντογάν με τον καγκελάριο Σολτς – που θα ακολουθήσει τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ – βρίσκεται σωρεία διμερών θεμάτων και διεθνών θεμάτων όπως το μεταναστευτικό ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και βεβαίως ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ. Ουδείς γνωρίζει εάν θα γίνουν τελικά κοινές δηλώσεις με τον κίνδυνο να επαναλάβει ο Ερντογάν τις θέσεις του για τη Χαμάς και το Ισραήλ και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Με την νέα έξαρση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη δεξιά Χριστιανική Ένωση CDU/CSU, ενώ ανεβαίνει αλματωδώς η Εναλλακτική για τη Γερμανία, είναι δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Μόλις προ ημερών η κεντροαριστερή κυβέρνησή του ανακοίνωσε σημαντική στροφή της Γερμανίας με περιορισμό των κοινωνικών παροχών σε αιτούντες άσυλο αλλά και συνοριακούς ελέγχους με γειτονικές χώρες, για να περιοριστούν οι «δευτερογενείς» ροές.

Την ίδια ώρα οργή επικρατεί στην Ουάσιγκτον από την αιφνιδιαστική αναβολής της συζήτησης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Οι Αμερικανοί πίστευαν ότι η εισδοχή της Σουηδίας θα είχε ολοκληρωθεί ως την επερχόμενη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στις 28 Νοεμβρίου. Πίστευαν επίσης ότι η υπόσχεση που είχε δώσει ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με τον Αντονι Μπλίνκεν για αυτό το θέμα, θα ξεκλείδωνε στη συνέχεια την πώληση των F-16.