Μπέρμποκ: «Να δώσουμε στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ καθεστώς παρατηρητή»

Η Γερμανία κατέθεσε πρόταση για έναν λεπτομερή και καινοτόμο οδικό χάρτη για την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα παρέχει στις υποψήφιες χώρες, όπως η Ουκρανία, οφέλη πριν από την πλήρη ένταξη.

Το σημαντικό κέρδος θα είναι ίσως ότι οι χώρες θα έχουν το καθεστώς παρατηρητή στις συνόδους κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, όπως σημειώνει ο Guardian, ισοδυναμούν με προσφορά μερικής ενσωμάτωσης των υποψήφιων χωρών στην ΕΕ πολύ πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.

Η ομιλία της Μπέρμποκ επικεντρώθηκε στο πώς θα ξεμπλοκάρει η ενταξιακή διαδικασία, η οποία, όπως είπε, έχει γίνει ανασταλτικός παράγοντας για ορισμένες χώρες λόγω ανησυχιών για τον προϋπολογισμό, το μέγεθος του Ευρωκοινοβουλίου και τη λήψη αποφάσεων σε ένα μπλοκ (δυνητικά) 35 χωρών που θα μπλοκάρεται από το βέτο μιας και μόνο χώρας.

«Γιατί δεν καλούμε, για παράδειγμα, τις χώρες που έχουν ολοκληρώσει τα επιμέρους κεφάλαια της διαδικασίας προσχώρησης να παρευρίσκονται στις αντίστοιχες συνεδριάσεις του Συμβουλίου ως παρατηρητές;». Πρόσθεσε ότι «θα τους είχαμε εκεί όταν θα αποφασίζαμε για το κοινό μας μέλλον, αντί να τους καλούμε μόνο μία φορά κάθε χρόνο για να ακούνε τις εκθέσεις προόδου της επιτροπής».

Η υπουργός πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτών των χωρών, ιδίως οι νέοι, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από νωρίτερα, ακόμη και πριν η χώρα τους γίνει πλήρες μέλος».

Συνόδευσε τις προτάσεις με μια γενναιόδωρη χειρονομία: η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να «αφήσει» τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου για να κάνει χώρο για τις νέες χώρες.

Στόχος, όπως είπε η Γερμανίδα υπουργός, να διασφαλίσουμε ότι «η ενταξιακή διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τρόπο που δεν θα αφήσει μια ολόκληρη γενιά στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ για το υπόλοιπο της ζωής της».

Η Ουκρανία και η Μολδαβία προστέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στη λίστα των επίσημων υποψηφίων που αποτελείται από την Αλβανία, τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Γεωργία βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί η έκθεση της ΕΕ σχετικά με την πρόοδό τους. Η απόφαση για τις επίσημες διαπραγματεύσεις αναμένεται τον Δεκέμβριο.