Σερβία: Διάλυση Βουλής και πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο

Στη διάλυση του σερβικού Κοινοβουλίου και στην προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 17 Δεκεμβρίου προέβη, σήμερα Τετάρτη, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς.

Παράλληλα θα διεξαχθούν την ίδια Κυριακή και τοπικές εκλογές σε περίπου 60 δήμους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Βελιγραδίου.

Ο κ. Βούτσιτς είχε προθεσμία έως τις 2 Νοεμβρίου για να προκηρύξει τις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση των 250 εδρών.

Χθες Τετάρτη υπέγραψε το σχετικό προεδρικό διάταγμα και ανακοίνωσε την απόφασή του με τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Εκδίδω διάταγμα για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, αυτό το διάταγμα τίθεται σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Σερβίας», είπε ο κ. Βούτσιτς.

Ανακοίνωσε ότι λαμβάνει απόφαση να προκηρύξει τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και ότι όλες οι εκλογικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το διάταγμα.

«Πολίτες της Σερβίας, σας εύχομαι καλές εκλογές», είπε ο κ. Βούτσιτς μετά την υπογραφή του διατάγματος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τη Σερβία να παραμείνει ενωμένη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ευχήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες στην επικείμενη εκστρατεία καλό αποτέλεσμα, καθώς και να διεξαγάγουν την εκστρατεία τους με δημοκρατικό τρόπο. Η προεκλογική δράση πρέπει να τερματιστεί τα μεσάνυχτα της 14ης Δεκεμβρίου.