Το Ισραήλ απομακρύνει τους διπλωμάτες του από την Τουρκία - «Ένα φίδι παραμένει φίδι»

Το Ισραήλ απομακρύνει τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες εξέφρασε την καταδίκη του για την κυβέρνηση Νετανιάχου και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος επέπληξε τη Δύση για τις «σφαγές» στη Γάζα, χαρακτηρίστηκαν ως σκληρές από το Ισραήλ, που έσπευσε να δηλώσει δια του Ισραηλινού ΥΠΕΞ ότι Θα επανεκτιμηθούν οι σχέσεις» των δύο χωρών.

«Ένα φίδι παραμένει φίδι»

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών είναι ο χαρακτηρισμός του πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν, που δήλωσε για τον Τούρκο πρόεδρο πως «ένα φίδι θα παραμείνει φίδι».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, με ανάρτησή του στο Χ δήλωσε ότι διέταξε τους ισραηλινούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Τουρκία μετά τις «σκληρές δηλώσεις», όπως τις χαρακτήρισε, που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη.

 


“Αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο”

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δεν είναι ο μόνος που επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο, μετά τις τελευταίες τις δηλώσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας Ισραέλ Κατζ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών τον επόμενο χρόνο, λέει ότι ο Ερντογάν «αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο» κατά τη διάρκεια της μαζικής συγκέντρωσης σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο άνθρωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υποστηρίζει την τρομοκρατία της Χαμάς-Νταές», γράφει ο Κατζ στο X. «Ακόμη και η καφίγια του δεν θα καλύψει την ντροπή».

 

«Ο Ερντογάν προσπάθησε να βελτιώσει την εικόνα του, αλλά παραμένει αντισημίτης», ανέφερε ο Ερντάν στο Army Radio, σύμφωνα με τους Times of Israel.

 

Οι δηλώσεις Ερντογάν κατά της Δύσης και υπέρ της Χαμάς

Οι δηλώσεις του Ερντογάν, στις οποίες αναφέρεται ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, έκαναν λόγο για «σφαγή» στη Γάζα, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι κύριος ένοχος για ότι συμβαίνει είναι οι Δυτικοί.

 

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε μαζική φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ότι το Ισραήλ είναι κατακτητής και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

«Επαναλαμβάνω ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ προσβλήθηκε πολύ από αυτό. (…) Το Ισραήλ είναι κατακτητής, ο Ερντογάν μιλάει ξεκάθαρα γιατί η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα», είπε στους υποστηρικτές του.