Ισραήλ: Η Χαμάς κρύβεται κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε την Παρασκευή τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας ως ασπίδα για τις σήραγγες και τα επιχειρησιακά του κέντρα.

 

Η Χαμάς έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και σε κρησφύγετα για τους τρομοκράτες και τους διοικητές της Χαμάς“, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Έδειξε φωτογραφίες, διαγράμματα και ηχογραφήσεις που, όπως είπε, δείχνουν πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομειακό σύστημα και ειδικότερα το νοσοκομείο Αλ Σίφα για να κρύψει μια ποικιλία από θέσεις διοίκησης και σημεία εισόδου στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα. “Οι τρομοκράτες της Χαμάς δρουν μέσα και κάτω από το νοσοκομείο Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη Γάζα“, είπε.

Η Χαμάς λειτουργεί μέσα και κρύβεται κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας. Οι προτεραιότητές τους είναι σαφείς – και ο λαός της Γάζας δεν είναι ανάμεσά τους” αναφέρει σε ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Ευτυχία Πενταράκη, αναφέρθηκε και στα δύο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, σχολιάζοντας τις αναφορές των Ισραηλινών ότι υπάρχουν πολλοί έξοδοι μακριά από το νοσοκομείο όπου μπαινοβγαίνουν οι αξιωματούχοι της Χαμάς, αλλά υπάρχει και μια είσοδος μέσα από ένα θάλαμο που οδηγεί σε αυτή την επιχειρησιακή βάση.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, από εκεί στέλνουν τις ρουκέτες στο Ισραήλ και αποθηκεύουν τα όπλα τους, ενώ την ενεργειακή υποδομή του νοσοκομείου τη χρησιμοποιεί και η Χαμάς. Πρόσθεσε δε ότι τα 1.500 κρεβάτια του νοσοκομείου και τους 4.000 εργαζόμενους η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως ασπίδες.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Ezzat El-Reshiq, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος, δήλωσε στο Telegram: “Δεν έχουν καμία βάση αλήθειας αυτά που ανέφερε ο εκπρόσωπος του εχθρικού στρατού“, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διαδίδει ψέματα ως “προοίμιο για τη διάπραξη μιας νέας σφαγής εναντίον του λαού μας“.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τακτικά τη Χαμάς ότι βασίζει ηγετικά και επιχειρησιακά κέντρα σε κατοικημένες περιοχές ή γύρω από σχολεία ή νοσοκομεία. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν ζητήσει παύση των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στον θύλακα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν τις επιχειρήσεις αν δεν περάσουν καύσιμα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χαμάς διαθέτει σημαντικά αποθέματα καυσίμων που χρησιμοποιεί για τις δικές της επιχειρήσεις. “Υπάρχουν καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας και η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για την τρομοκρατική της υποδομή“, δήλωσε ο Χαγκάρι.

Τα σχόλια έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Γάζα και έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές στον θύλακα, προετοιμάζοντας μια χερσαία επίθεση σε αντίποινα για τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.400 άνθρωποι.

Και η Χαμάς όμως συνεχίζει το τελευταίο διάστημα το μπαράζ των βομβαρδισμών με ρουκέτες με στόχο το κεντρικό Ισραήλ, όπως αναφέρει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ, Κώστας Καντούρης. Στο νοτιοδυτικό Ισραήλ χτυπήθηκε μάλιστα μία τετραώροφο οικοδομή και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σοβαρότερα τραυματισμένοι.

Μάλιστα είναι είναι θαύμα το γεγονός ότι δεν υπήρξαν περισσότεροι τραυματισμοί, καθώς έχουν καταστραφεί και οι τέσσερις όροφοι της οικοδομής από την πτώση της ρουκέτας. Και είναι θαύμα ότι οι 32 οικογένειες που μένουν σε αυτά τα διαμερίσματα είχαν φύγει λίγο νωρίτερα λόγω της προσευχής του Σαββάτου.

Η έντονη ανησυχία από τα συνεχή χτυπήματα στο κεντρικό Ισραήλ τις τελευταίες 30 ώρες, φαίνεται και από την απόφαση του δήμου να προχωρήσει την εκπαίδευση σε κίτρινο επίπεδο, που σημαίνει ότι σε ειδικά προστατευόμενες περιοχές θα γίνονται τα μαθήματα των σχολείων, όπως μετέφερε ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ.

Εξάλλου, η Ευτυχία Πενταράκη έκανε γνωστό ότι τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες από το Αλ Τζαζίρα για σημαντική πρόοδο, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για απελευθέρωση ομήρων, ενώ και το CNN υποστήριξε το ίδιο, συμπληρώντας μάλιστα ότι έχουν γίνει προχωρημένες διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή κρατουμένων και κατάπαυση του πυρός. “Πάντως, αν κρίνουμε από τις βολές που είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι συνεχόμενα, δεν έχουμε διαπιστώσει καμία κατάπαυση του πυρός” τόνισε.