Σοκ από τα πρώτα στοιχεία: Ο συγκυβερνήτης «έριξε» το αεροσκάφος στις Άλπεις

O συγκυβερνήτης οδήγησε ηθελημένα στην συντριβή το μοιραίο Α320 της Germanwings. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από τις πρώτες αναλύσεις των στοιχείων των ηχητικών καταγραφών μέσα από το πιλοτήριο που υπάρχουν μέσα στο μαύρο κουτί που εντοπίστηκε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Εισαγγελέας της Μασσαλίας η επικρατούσα ερμηνεία, τουλάχιστον μέχρι αυτήν την στιγμή και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι ότι ο συγκυβερνήτης «έριξε ηθελημένα στο βουνό το αεροσκάφος» και δεν προκύπτει ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα «τρομοκρατικής ενέργειας». Κατά τον Εισαγγελέα, τα πρώτα 20 λεπτά της συζήτησης μέσα στο πιλοτήριο κυλούν ομαλά ανάμεσα στους δύο πιλότους σε μια «χαλαρή και χαρούμενη ατμόσφαιρα». Προς το τέλος της συνομιλίας, όταν ο κυβερνήτης αναφέρεται στην διαδικασία καθόδου προς το Ντύσελντορφ και σε ορισμένες άλλες τεχνικές πτυχές της πτήσεις, ο συγκυβερνήτης απαντά «περίεργα λακωνικά» εκτίμησε ο Εισαγγελέας εκτιμώντας ότι οι απαντήσεις του δεν είναι οι πλέον συνήθεις στους, σε μεγάλο βαθμό, τυπικούς αυτούς διαλόγους μεταξύ πιλότων.

Κάποια στιγμή, ο κυβερνήτης ακούγεται να σηκώνεται, το κάθισμά του να πηγαίνει προς τα πίσω και να εξέρχεται του πιλοτηρίου για να πάει πιθανότατα στην τουαλέτα. Από εκείνη την στιγμή και μέχρι την συντριβή στο πιλοτήριο βρίσκεται μόνος του ο συγκυβερνήτης.

Κατά τον Γάλλο Εισαγγελέα, πριν σηκωθεί ο κυβερνήτης φαίνεται ότι είχε ήδη βάλει το αεροσκάφος στον αυτόματο πιλότο. Εντούτοις, η εντολή αυτή αίρεται από τον συγκυβερνήτη, όταν βρίσκεται μόνος του στο πιλοτήριο, ο οποίος φαίνεται ότι πατά το κουμπί για έναρξη καθόδου του αεροσκάφους, καθώς πρόκειται για διαδικασία που δεν γίνεται παρά μόνο ηθελημένα και μετά από πάτημα του συγκεκριμένου κουμπιού.

Στην συνέχεια, ακούγεται ο κυβερνήτης να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. Αρχικώς, ήρεμα ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή να χτυπήσει κουδούνι, να δώσει την ταυτότητά του κλπ, αλλά ο συγκυβερνήτης δεν ανοίγει την πόρτα. Ο κυβερνήτης αρχίζει να χτυπά ολοένα πιο έντονα την πόρτα αλλά δεν παίρνει καμία απάντηση, αν και, όπως είπε ο Εισαγγελέας της Μασσαλίας, ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη μέσα από το πιλοτήριο, η οποία ακούγεται φυσιολογική, μην δημιουργώντας υπόνοιες, δηλαδή, ότι κάτι άλλο συνέβη, από άποψη υγείας, και δεν μπορούσε ν’ αντιδράσει.

Την ώρα εκείνη ακούγεται και η επικοινωνία από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Μασσαλίας, η οποία επίσης μένει αναπάντητη. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά αρχίζει να ηχεί ο αυτόματος συναγερμός του αεροσκάφους, επειδή πλησιάζει επικίνδυνα στο έδαφος, ενώ ακούγεται δυνατό χτύπημα στην πόρτα του πιλοτηρίου που δείχνει ότι ο Κυβερνήτης προσπάθησε δια της βίας να την σπάσει για να μπει μέσα, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Ακολουθούν κραυγές και η συντριβή.

Όπως είπε ο Εισαγγελέας της Μασσαλίας μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση για το γιατί το αεροσκάφος άρχισε κάθοδο, και μάλιστα οργανωμένη, παρά μόνο το ότι κάποιος πάτησε το σχετικό κουμπί και αυτός ο κάποιος φαίνεται να είναι ο συγκυβερνήτης γιατί ήταν ο μοναδικός στον πιλοτήριο την μοιραία εκείνη ώρα και δεν μπορεί παρά να το έκανε ηθελημένα.

Και οι δύο κυβερνήτες του αεροπλάνου ήταν Γερμανοί και ο συγκυβερνήτης, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα της Μασσαλίας, λεγόταν Αντρέας Λούμπιτζ και με βάση τα στοιχεία που έχουν και οι γερμανικές αρχές δεν φαίνεται να είχε καμία σχέση με τρομοκρατία ή κάτι τέτοιο. Με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει η εταιρεία, ο Κυβερνήτης ήταν έμπειρος και πετούσε 10 χρόνια ενώ ο Συγκυβερνήτης είχε προσληφθεί το 2013 και είχε περίπου 630 ώρες πτήσης.

Ο Εισαγγελέας εξέφρασε την λύπη του επίσης για το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα στοιχεία διέρρευσαν στα ΜΜΕ πριν από την συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι έχει αρχίσει η μεταφορά σορών και η διαδικασία ταυτοποίησής τους με εξετάσεις DNA και ότι δεν έχει ακόμη βρεθεί το δεύτερο μαύρο κουτί,