Europol: Μπαράζ εφόδων για ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών – 16 συλλήψεις

Συνολικά 16 ύποπτοι για συμμετοχή σε οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών από τη Βραζιλία προς την Ευρώπη συνελήφθησαν στη Βραζιλία, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της Europol, της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA), των αρμοδίων αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βραζιλίας.

 

Σύμφωνα με την Europol, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο αρχηγός της συμμορίας, Σέρβος υπήκοος που μένει στη Βραζιλία. Ο συγκεκριμένος βρίσκεται στη λίστα των πιο καταζητούμενων ανθρώπων στην Ε.Ε.

Η έρευνα, που διεξήχθη στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας της Europol «Balkan Cartel» ήταν μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι εμπλεκόμενες αρχές εργάστηκαν ακούραστα, προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να συντονίσουν τις επιχειρησιακές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Europol, τις πρωινές ώρες της 5ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μια σειρά επιδρομών σε διαφορετικές τοποθεσίες στη Βραζιλία ( São Paulo, Ceará, Paraná, Rio Grande do Norte et Santa Catarina ). Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν 16 ύποπτοι, πολλοί από τους οποίους είχαν δεσμούς με την εγκληματική οργάνωση «Primeiro Comando da Capital». Ο Σέρβος αρχηγός ήταν ένας από τους σημαντικότερους στόχους στο «Βαλκανικό Καρτέλ» της Europol, εξαιτίας του ρόλου του στην οργάνωση πολλών αποστολών ναρκωτικών μεταξύ των δύο ηπείρων.

Οι αρχές της Βραζιλίας μπόρεσαν να συνδέσουν αυτήν την εγκληματική συμμορία με δύο πρόσφατες υποθέσεις φορτίων κοκαϊνης. Μία από αυτές αφορούσε σε 5,7 τόνους κοκαΐνης που εντοπίστηκαν σε αλιευτικό σκάφος στο Cape Verde τον Απρίλιο του 2022 και μια δεύτερη με 1,3 τόνους κοκαΐνης σε αλιευτικό σκάφος Fortaleza στη Βραζιλία, τον Αύγουστο του 2022. Συνολικά 12 ύποπτοι – 10 υπήκοοι Βραζιλίας και 2 υπήκοοι Μαυροβουνίου- είχαν συλληφθεί για αυτές τις υποθέσεις.