Ψυχρή αντιπαράθεση ΗΠΑ – Τουρκίας στη Συρία – Το μήνυμα της Ουάσιγκτον

Με ενίσχυση των βομβαρδισμών κατά κουρδικών θέσεων και υποδομών στη βόρεια Συρία απάντησε η Τουρκία στην κατάρριψη χθες από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 ενός μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους της Άγκυρας, το οποίο εισήλθε σε απαγορευμένη ζώνη στη βορειοανατολική Συρία και πλησίασε σε απόσταση περίπου 550 μέτρων τις χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίσθηκε από το περιστατικό, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.”Η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους και πιο πολύτιμους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ταξίαρχος Πάτρικ Σ. Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. “Έτσι, αυτό είναι σίγουρα ένα λυπηρό περιστατικό”.

Ο Τσαρλς Λίστερ του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον σημειώνει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι η χώρα του θα στοχοποιούσε “τρίτους” που θα έμπαιναν εμπόδιο στις τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (S.D.F.)

Η απόφαση των ΗΠΑ να καταρρίψουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει την εκστρατεία της κατά των S.D.F. και να μείνει μακριά από τις αμερικανικές βάσεις, ενώ οι  τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του κ. Όστιν και του ομολόγου του στην Άγκυρα είχαν ως στόχο να αποκλιμακώσουν τις όποιες εντάσεις. “Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία επιθυμία να δούμε αυτό να χειροτερεύει και δεν θα χειροτερέψει”, δήλωσε ο κ. Λίστερ. “Είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Αυτό είναι το πλεονέκτημα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα εδώ χωρίς να προκαλέσουμε ανθρώπινες απώλειες και χωρίς να προκαλέσουμε ταραχές.”

Το χρονικό της κατάρριψης 

Πολλαπλά τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε απαγορευμένη ζώνη των ΗΠΑ γύρω στις 7:30 π.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη, δήλωσε ο στρατηγός Ράιντερ. Στις 11:30 π.μ., ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθε εκ νέου στην περιοχή και τα αμερικανικά στρατεύματα μπήκαν σε καταφύγια για προστασία. Δέκα λεπτά αργότερα, ένας Αμερικανός πιλότος που πετούσε ένα F-16 κατέρριψε το drone. Οι τοποθεσίες των ζωνών αυτών, είπε ο στρατηγός, μοιράζονται με πολλές κυβερνήσεις και φορείς στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας – και καθορίζουν περιοχές όπου οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να λάβουν αμυντικά μέτρα για την προστασία τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διαθέτουν εκατοντάδες στρατιώτες στη Συρία, συνεργάζονται εδώ και χρόνια με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τη υπο κουρδική ηγεσία πολιτοφυλακή στη βορειοανατολική Συρία, για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.  Αυτή η συνεργασία έχει εξοργίσει την Τουρκία, η οποία θεωρεί τους Κούρδους μαχητές της Συρίας ως μέρος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Δεν είναι σαφές τι στόχευε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Πέμπτη, αν και ο τουρκικός στρατός έχει κατά καιρούς εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή.

Όπως σημειώνουν σήμερα οι New York Times oι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία έχουν απειληθεί από εναέρια όπλα στο παρελθόν. Τον Μάρτιο, ένας Αμερικανός εργολάβος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην ίδια περιοχή, κοντά στην πόλη Χασάκα. Ένας άλλος εργολάβος και πέντε Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επίθεση.Στη Χασάκα, η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους, βρίσκεται η φυλακή αλ Σινάα, η οποία φιλοξενούσε 3.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και αποτέλεσε το σημείο μιας έντονης μάχης για την απελευθέρωσή τους τον Ιανουάριο του 2022.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη σχετικά με το περιστατικό με το drone.

“Ο υπουργός επαναβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στη Συρία αποκλειστικά για να υποστηρίξουν την εκστρατεία για την ήττα του ISIS”, δήλωσε ο στρατηγός Ράιντερ. “Ο υπουργός αναγνώρισε επίσης τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και υπογράμμισε τη σημασία του στενού συντονισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου για τις αμερικανικές δυνάμεις ή τον παγκόσμιο συνασπισμό για την ήττα του ISIS”.

Ο στρατηγός Τσαρλς Μπράουν , επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνομίλησε επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Μετικ Γκιουράν την Πέμπτη. Συζήτησαν την ανάγκη να ακολουθηθούν κοινά πρωτόκολλα “για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού μας στη Συρία”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε ότι οι Αμερικανοί διοικητές έκαναν δώδεκα τηλεφωνήματα σε Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και παρέχοντας λεπτομερή τοποθεσία των δυνάμεων αυτών. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν λάβει προειδοποιήσεις ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα προέβαιναν σε αυτοάμυνα εάν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν έφευγε από την περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Πηγή: New York Times