Germanwings: Οκτάλεπτη βουτιά θανάτου - Ερωτηματικά για τα αίτια

Οκτάλεπτη βουτιά προς το θάνατο φαίνεται, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ότι έκανε το μοιραίο αεροσκάφος της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, παρασέρνοντας στο θάνατο συνολικά 150 άτομα, έξι μέλη πληρώματος και 144 επιβάτες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο βρέφη αλλά και 16 μαθητές από τη Γερμανία και δύο συνοδοί δάσκαλοι. Συντρίμμια του τραγικού Airbus 320 αλλά και τουλάχιστον το ένα «μαύρο κουτί» το οποίο όλοι ελπίζουν να ρίξει φως στα «κενά» που υπάρχουν ως προς τα αίτια του δυστυχήματος έχουν εντοπιστεί στο Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων, σε μία περιοχή όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία.  Η γαλλική αστυνομία εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση, κάνοντας έκκληση στους πολίτες της περιοχής του Haute Provence: «Μην ψάχνετε να μας πλησιάσετε γύρω από την περιοχή της συντριβής του A320. Μην κλείνετε τις οδικές οδούς».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλ  ένα ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος και επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας επιζών. Το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος βρίσκεται 100 χλμ βόρεια της Νίκαιας κοντά στο χωριό Μπαρσελονέτ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή βρίσκεται χιονοδρομικό κέντρο, ενώ οι σκιέρ ανέφεραν ότι άκουσαν ένα δυνατό βόμβο και είδαν πυκνούς καπνούς θεωρώντας ότι πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις. Μονάδες έκτακτης ανάγκης έχουν σπεύσει ήδη στο σημείο της συντριβής. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα επί γαλλικού εδάφους μετά την συντριβή του DC-9-81 με 180 επιβάτες στο όρος Σαν Πίετρο στο Αιάκειο της Κορσικής.

Τα πρώτα στοιχεία

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 10:47 (τοπική ώρα), μια πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από την εταιρεία. Η πτήση, 4U9525, απογειώθηκε, σύμφωνα με την ισπανική AENA, στις 08:55 από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης με 144 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. H επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε στις 10:47 τοπική ώρα ενώ πετούσε βορειοανατολικά της Ντιν και συνετρίβη κοντά στην περιοχή Μπαρσελονέτ, στις γαλλικές Άλπεις (σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ιταλία).

airbus

Ο πιλότος φέρεται να ζήτησε επείγουσα κάθοδο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ελεγκτές εναέριας πληροφορίας πρέπει να καθαρίσουν τον εναέριο χώρο που βρίσκεται κάτω από την πορεία του αεροσκάφους. Συνήθως η επείγουσα κάθοδος συμβαίνει με ταχύτητα 5.000 ποδών ανά λεπτό, ωστόσο η ταχύτητα απώλειας ύψους του αεροπλάνου της Germanwings ήταν 3.375 πόδια ανά λεπτό, γεγονός που οδηγεί ορισμένους εμπειρογνώμονες στην εικασία ότι επρόκειτο για ελεγχόμενη κάθοδο είτε από τους πιλότους είτε από τον αυτόματο πιλότο. Χαρακτηριστικά εμπειρογνώμονας δήλωσε στο BFM TV ότι το αεροπλάνο πετούσε πολύ χαμηλά, γεγονός που δείχνει ότι οι πιλότοι επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους πριν στείλουν το μήνυμα, οπότε φαίνεται πως είχαν ήδη χάσει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Το στίγμα του αεροσκάφους, όπως καταγράφηκε από την υπηρεσία Flight Radar: Σύμφωνα με το flightradar24 η πτήση ανέβηκε στα 38.000 πόδια όπως και προβλεπόταν, όμως στη συνέχεια άρχισε να χάνει ύψος και τελικά να χαθεί από τα ραντάρ στα 6.800 πόδια.

Συνέντευξη Τύπου της Germanwings

Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της Germanwings Τόμας Βίνκελμαν έδωσε την εκδοχή της εταιρεία για το πώς εξελίχθηκε η τραγωδία: «Το αεροπλάνο έφυγε από την Βαρκελώνη στις 10:01 το πρωί και ο προορισμός ήταν το Ντύσελντορφ. Υπήρχαν 144 επιβάτες στο αεροσκάφος, δύο βρέφη και έξι μέλη του πληρώματος. Στις 10:47 σταμάτησε το ταξίδι του και το ύψος στο οποίο βρισκόταν και ξεκίνησε μία καθοδική πορεία. Η πορεία αυτή διήρκεσε συνολικά οκτώ λεπτά. Η επικοινωνία ανάμεσα στο αεροπλάνο και στο γαλλικό πύργο ελέγχου σταμάτησε στις 10:53. Το αεροπλάνο τότε συνετρίβη».

Τη στιγμή που διεκόπη η επικοινωνία, το αεροσκάφος βρισκόταν στα 6.000 πόδια. «Δεν έχουμε καμία ξεκάθαρη ένδειξη γιατί ξεκίνησε η κάθοδος» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεκινήσει μία διαδικασία φημολογίας. «Πρέπει να βρούμε τι ακριβώς συνέβη το συντομότερο δυνατόν».

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το εάν το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αρχικά, ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας είπε ότι οι πιλότοι είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου, κάτι που διέψευσε αργότερα η γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. «Έχουμε και εμείς αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με αυτό από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και δεν είμαστε βέβαιοι εάν το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου» είπε ο Τ. Βίνκελμαν.

Ο εκπρόσωπος της Germanwings είπε ότι ο τελευταίος έλεγχος ρουτίνας του αεροσκάφους έγινε την Δευτέρα, στο Ντύσελντορφ, ενώ πλήρης έλεγχος του αεροπλάνου είχε γίνει το καλοκαίρι του 2013. Πρόσθεσε ότι ο πιλότος είχε δέκα χρόνια εμπειρίας με αεροσκάφη της Germanwings και της Lufthansa και περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσεων με αεροσκάφη τύπου Airbus. To Α320 που συνετρίβη ήταν ηλικίας 24 ετών και περιλαμβανόταν από το 1991 στον στόλο της Germanwings, σύμφωνα με την ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών airfleets.net.

Δηλώσεις Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι

«Οι συνθήκες συντριβής του αεροπλάνου δείχνουν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες ανάμεσα στους 144 επιβαίνοντες» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σε μήνυμά του στο Twitter, o Ολάντ έγραψε: «Θέλω να εκφράσω στις οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος την αλληλεγγύη μου. Είναι ένα πένθος, μια τραγωδία».

Το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ανέφερε πως ο Ολάντ συνομίλησε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό βασιλιά Φίλιππο, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία για επίσκεψη. Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας συναντήθηκαν με τον Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία. Ο βασιλιάς Φίλιππος ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του και επιστρέφει εσπευσμένα στην Ισπανία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ολάντ και τον Ραχόι δήλωσε σοκαρισμένη από το αεροπορικό δυστύχημα, ενώ ακύρωσε όλα τα ραντεβού της ημέρας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξέφρασε την οδύνη της για το δυστύχημα. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ. Θρηνούμε. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι συγγενείς να έχουν την βοήθεια που χρειάζονται», δήλωσε.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε: «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από αυτό το φοβερό ατύχημα. Εμείς θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις οικογένειες των θυμάτων».

«Τα αίτια της συντριβής είναι προς το παρόν άγνωστα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Πρόσθεσε πως ενεργοποίησε τον υπουργικό πυρήνα για την αντιμετώπιση κρίσεων και έστειλε τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στον τόπο του δυστυχήματος. Στο σημείο μεταβαίνουν και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο γραμματέας μεταφορών του κράτους Αλάν Βινταλίς.

airbus2

Ποια είναι η Germanwings

Η Germanwings ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002, με έδρα την Κολωνία. Είναι θυγατρική εταιρεία της Lufthansa, που αντικαθιστά σταδιακά τις σύντομες πτήσεις της εταιρείας στην Ευρώπη.

Η Germanwings έχει στόλο περίπου 80 αεροσκαφών, τα περισσότερα A319 και A320, ηλικίας μεταξύ 12 και 13 ετών. Το Airbus A320 που κατέπεσε στις γαλλικές Άλπεις το πρωί της Τρίτης, ήταν ηλικίας 24 ετών.

Η εταιρεία είχε ανταποκρίσεις σε 110 προορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Μόνο το 2013, την επέλεξαν για τις μετακινήσεις τους περίπου 16.000.000 επιβάτες, γεγονός που την καθιστά την τρίτη γερμανική εταιρεία, μετά την Lufthansa και την AirBerlin.

Το επίπεδο ασφάλειας της Germanwings ήταν στο επίπεδο “correct”, και σύμφωνα με την SerurVol, δεν ήταν μεταξύ των εταιρειών, που βρίσκονται στη μαύρη λίστα βάσει ασφάλειας.

Σημειώνεται δε, πως η Lufthansa είναι στην 8η θέση παγκοσμίως, στη λίστα με τις πιο ασφαλείς εταιρείες.