CNN: Η στιγμή της επίθεσης με πειραματικό drone στη γέφυρα της Κριμαίας - Η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη (video)

Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας στις 17 Ιουλιόυ και όπως είπαν στο CNN χρησιμοποίησαν ένα πειραματικό θαλάσσιο drone στην επιχείρηση.

Οι ουκρανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας παραχώρησαν στο CNN αποκλειστικό υλικό, που καταγράφει τη στιγμή της επίθεσης του drone στη γέφυρα που συνδέει την προσαρτημένη από το 2014 χερσόνησο με τη Ρωσία, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες για την επιχείρηση και προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες επιθέσεις.

Είναι η πρώτη φορά που η SBU αναλαμβάνει ανοιχτά την ευθύνη για την επίθεση της 17ης Ιουλίου, που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα και το θάνατο δύο πολιτών, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε με φανφάρες από τον Βλαντίμιρ Πούτιν προ πενταετίας, συμβολίζει την επιθυμία του Ρώσου προέδρου να καταλάβει την Ουκρανία και να τη συνδέσει για πάντα με τη Ρωσία, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

Το «θαλάσσιο μωρό»

Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μαλιούκ, είπε στο CNN ότι η ανάπτυξη του «θαλάσσιου μωρού», όπως αποκαλείται το drone που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη γέφυρα, ξεκίνησε αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και κράτησε μήνες. «Τα θαλάσσια drones επιφανείας είναι μοναδική εφεύρεση των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας», είπε. «Δεν ενεπλάκη καμία από τις ιδιωτικές εταιρείες. Χρησιμοποιώντας αυτά τα drones καταφέραμε πρόσφατα ένα επιτυχημένο πλήγμα στη γέφυρα της Κριμαίας, το πολεμικό πλοίο Olengorskiy Gornyak και το δεξαμενόπλοιο SIG».

Το βίντεο από την επίθεση του Ιουλίου δείχνει την οθόνη του χειριστή του θαλάσσιoυ drone λίγο πριν το Sea Baby με τα έως και 850 κιλά εκρητικών πέφτει πάνω σε έναν από τους τσιμεντένιους πυλώνες στήριξης της γέφυρας της Κριμαίας. Πηγές της ουκρανικής υπηρεσίας έδωσαν στο CNN κι άλλα δύο βίντεο, τα οποία έδειχναν τη στιγμή της πρόσκρουσης ενός drone στο οδικό τμήμα της γέφυρας και στη συνέχεια ένα άλλο drone που έπληξε το σιδηροδρομικό τμήμα της από την αντίθετη κατεύθυνση περίπου πέντε λεπτά αργότερα.

Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας: «Ετοιμάζουμε νέες επιθέσεις και στη Μαύρη Θάλασσα»
«Εργαζόμαστε σε μια σειρά από νέες ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις. Σας υπόσχομαι ότι θα είναι συναρπαστικό, ειδικά για τους εχθρούς μας», είπε ο αρχηγός των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ο Μάλιουκ ανέλαβε την ευθύνη και για την πρώτη ουκρανική επίθεση στη γέφυρα, στις 8 Οκτωβρίου, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Για την επίθεση του Ιουλίου, είπε ότι την προετοίμαζαν επί μήνες σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας και τον ναύαρχο Ολεξίι Ναϊζπαπα. «Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, ούτε που σκεφτόμασταν τον ύπνο ή το φαγητό. Ήμασταν πλήρως αφοσιωμένοι στην επιχείρηση. Επικρατούσε νευρικότητα τις τελευταίες μέρες. Όταν έγινε η έκρηξη, χαρήκαμε τόσο πολύ και αρχίσαμε να συγχαίρουμε ο ένας τον άλλο. Ήταν πολύ συγκινητική στιγμή για όλους και η νίκη μας θα έλθει σίγουρα σύντομα», είπε.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις αυτές και την επιθυμία να αντλήσουν διδάγματα από την εμπειρία τους. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «δεν συμμετέχουν στις επιχειρήσεις μας, ούτε μας παρέχουν εξοπλισμό ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά τα drones κατασκευάζονται σε υπόγεια μονάδα παραγωγής στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι στόχοι, τους οποίους ανέφερα, είναι νόμιμοι στόχοι σύμφωνα με την ουκρανική και τη διεθνή νομοθεσία».