Σε νέα φάση ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας - Επιθέσεις με drones στη Μόσχα, σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και βραδινές επιδρομές

Αποφασισμένη να κλιμακώσει τις επιθέσεις της προς τη Ρωσία εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα η Ουκρανία με την Μόσχα να μην αφήνει αναπάντητα τα χτυπήματα του Κιέβου.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής το ρωσικό πρακτορείο Ria επικαλούμενο τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της προσαρτηθείσας χερσονήσου, Σεργκέι Αξιόνοφ, μετέδωσε ότι η οδική γέφυρα Τσόνχαρ που συνδέει την ηπειρωτική Ουκρανία με την Κριμαία καταστράφηκε από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο –επίσης διορισμένος από τη Μόσχα– ένας αγγλογαλλικός πύραυλος Storm-Shadow έπληξε τη γέφυρα, μία από τις τρεις οδικές διασυνδέσεις της Κριμαίας με την Ουκρανία. Ο Σάλντο δεν παρουσίασε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.

Και οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι η γέφυρα ήταν κλειστή για επισκευές. Τον Ιούνιο η Ουκρανία έπληξε την ίδια γέφυρα, η οποία βρίσκεται πάνω στον δρόμο που χρησιμοποιούσε ο ρωσικός στρατός για τις μετακινήσεις του από την Κριμαία προς άλλα μέρη της Ουκρανίας τα οποία ελέγχει η Μόσχα.

Ο Σάλντο έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι μια άλλη μικρή γέφυρα, στο στενό Τόνκι, που συνδέει την πόλη Χενίτσεσκ με το Αραμπάτ Σπιτ, στη βορειοανατολική ακτή της Κριμαίας, βομβαρδίστηκε και ένας άμαχος οδηγός τραυματίστηκε. Δεν είναι σαφές αν έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε αυτήν τη γέφυρα. Ο Σάλντο πρόσθεσε ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου που περνούσε από τη γέφυρα και εφοδίαζε το Χενίτσεσκ υπέστη ζημιές, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο περίπου 20.000 άνθρωποι. Το Χενίτσεσκ είναι το προσωρινό διοικητικό κέντρο του τμήματος της Χερσώνας που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Οι επιθέσεις αυτές δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις από και προς τη χερσόνησο, την οποία κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Στις 17 Ιουλίου μια επίθεση που τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την απέδωσαν σε ουκρανικά, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη χερσόνησο με τη νότια Ρωσία. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, άλλο ουκρανικό μη επανδρωμένο σκάφος, φορτωμένο με εκρηκτικά, προκάλεσε ζημιές σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο κοντά στην ίδια γέφυρα.

Ρώσοι λένε πως το Κίεβο έπληξε το πανεπιστήμιο του Ντονέτσκ με οβίδες διασποράς

Φλόγες τύλιξαν την ξύλινη σκεπή κτιρίου του πανεπιστημίου στο Ντονέτσκ έπειτα από χθεσινό βομβαρδισμό, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ως αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίθεσης εναντίον του Ντονέτσκ, το πρώτο κτίριο της πανεπιστημιακής σχολής Οικονομικών και Εμπορίου βρίσκεται στις φλόγες», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος Αλεξέι Κουλέμζιν.

«Χρησιμοποιούμε 12 βυτιοφόρα νερού, τρεις πυροσβεστικές κλίμακες και 100 πυροσβέστες», δήλωσε ο Αλεξέι Κοστρουμπίτσκι, ο διορισμένος από τη Ρωσία υπουργός αρμόδιος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην εν λόγω περιφέρεια, την οποία η Μόσχα αποκαλεί Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. «Ολόκληρη η στέγη είναι στις φλόγες».

Ο Κοστρουμπίτσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς κατά το βομβαρδισμό που προκάλεσε την πυρκαγιά. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή. Αμφότερες οι πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς τους 17 μήνες που διαρκεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από την Ουκρανία για τον φερόμενο βομβαρδισμό. Οι δύο πλευρές αρνούνται ότι στοχοθετούν αμάχους και πολιτικές υποδομές.

Ο Κοστρουμπίτσκι δήλωσε πως δεν υπήρχαν άνθρωποι μέσα στο κτίριο στη διάρκεια του βομβαρδισμού. «Το πιο δύσκολο είναι ότι η στέγη είναι ξύλινη, έτσι η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα», πρόσθεσε. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο τον Κοστρουμπίτσκι και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πως η φωτιά επεκτάθηκε σε έκταση περίπου 1.800 τετραγωνικκών μέτρων πριν τεθεί υπό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας

Σημειώνεται ότι η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια τη νύκτας επίθεση κατά κύματα εναντίον της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας 70 όπλα αεροπορικής επίθεσης, περιλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και υπερηχητικών καθώς και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ενώ τουλάχιστον 10 πύραυλοι φαίνεται ότι πέρασαν την αντιαεροπορική άμυνα.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέστρεψε 30 από συνολικά 40 πυραύλους κρουζ και τα 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας η Ρωσία, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η Ρωσία εκτόξευσε επίσης τρεις υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, όμως δεν αποκάλυψε άλλες πληροφορίες γι’ αυτούς. «Συνολικά, σε επιθέσεις κατά κύματα από το βράδυ της 5ης Αυγούστου μέχρι το πρωί της 6ης Αυγούστου 2023, ο εχθρός χρησιμοποίησε 70 όπλα αεροπορικής επίθεσης», ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από τη Ρωσία.

Δεν έχει γίνει σαφές μέχρι τώρα αν σημειώθηκε κάποια ζημιά από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύκτας ούτε τι συνέβη με τους 10 πυραύλους κρουζ που δεν καταρρίφθηκαν.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρεια Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία, ο Σέρχι Τιούριν, δήλωσε πως μεταξύ των στόχων ήταν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Σταροκοστιαντίνιφ. «Το αεροδρόμιο του Σταροκοστιαντίνιφ είναι στο μυαλό του εχθρού. Σημειώθηκε σειρά εκρήξεων στις κοινότητες Σταροκοστιαντίνιφ και Χμελνίτσκι», δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Οι περισσότεροι πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας».

Ο Τιούριν δήλωσε πως εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε ιδιωτικές κατοικίες, ένα κοινοτικό πολιτιστικό κέντρο και το σταθμό λεωφορείων, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε σιλό σιτηρών.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε στο εθνικό ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο πως ένας από τους κύριους στόχους της ρωσικής επίθεσης στη διάρκεια της νύκτας ήταν η περιφέρεια Χμελνίτσκι. «Τώρα το αεροδρόμιο του Σταροκοστιαντίνιφ είναι αυτό που στοιχειώνει τον εχθρό», δήλωσε ο Ιχνάτ. Η Ρωσία είχε στοχοθετήσει στα τέλη Ιουλίου το στρατιωτικό αεροδρόμιοι του Σταροκοστιαντίνιφ στην περιφέρεια Χμελνίτσκι.

Συναγερμός στη Μόσχα – Αναχαιτίστηκε drone, ανεστάλησαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Βνούκοβο

Εντωμεταξύ συναγερμός σήμανε το πρωί της Κυριακής στη Μόσχα, καθώς οι τοπικές αρχές και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφεραν πως προχώρησαν στην κατάρριψη drones, τα οποία κατευθύνονταν σε διάφορα σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Άμυνας τόνισε πως «καταφέραμε να εμποδίσουμε μια τρομοκρατική επίθεση με drone από το καθεστώς του Κιέβου. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταστράφηκε στον αέρα στην περιφέρεια Ποντόλσκι, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές». Την είδηση επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος ανέφερε πως το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί (τοπική ώρα). «Το drone πλησιάζε, αλλά καταστράφηκε από την αεράμυνά μας» είπε ο Σομπιάνιν.

Ακόμη τo διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας ανέστειλε για περίπου 1,5 ώρα τις πτήσεις του και κατεύθυνε τις εισερχόμενες σε άλλα αεροδρόμια, επικαλούμενο απροσδιόριστους λόγους που δεν μπορεί να ελέγξει, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Πιθανότατα η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την απόπειρα επίθεσης του drone, καθώς παρόμοιες αναστολές των πτήσεων στο ίδιο αεροδρόμιο έγιναν και κατά την προηγούμενη εβδομάδα, για ανάλογα περιστατικά.

Νέες δορυφορικές εικόνες από το κατεστραμμένο ρωσικό πλοίο που χτυπήθηκε στο Νοβοροσίσκ

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν την Κυριακή στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ρωσικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ», μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη από την επίθεση θαλάσσιων drones που δέχτηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σε αυτές, διακρίνονται ένας πλωτός γερανός, ένα σκάφος διάσωσης έκτακτης ανάγκης και δύο καταδυτικές βάρκες, που έχουν προσεγγίσει και έχουν «κολλήσει» πάνω στο πλοίο, το οποίο είχε πάρει κλίση μετά το χτύπημα, ενώ ανήκει στον Βόρειο Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και βρίσκεται «παρκαρισμένο» στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

Δείτε τις φωτογραφίες:

ploio_ros3
ploio_ros2
ploio_ros1

Το «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ», σύμφωνα με τις προδιαγραφές, έχει ηλικία 43 ετών, ανήκει στον Βόρειο Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και μπορεί να μεταφέρει φορτίο 450 τόνων, καθώς και 25 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Πρόσφατα, αξιοποιήθηκε για τη μεταφορά πολιτικών οχημάτων και αγαθών από και προς την Κριμαία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Σάββατο ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν σκοπό να κλιμακώσουν τις επιθέσεις με drones εναντίον ρωσικών στόχων έπειτα από σειρά «επιτυχών» πληγμάτων. «Οι ρωσικοί στόχοι είναι το καλύτερο πεδίο δοκιμής για τα ουκρανικά όπλα» και για «την προώθησή τους στην παγκόσμια αγορά όπλων», ανέφερε.

Ο Αύγουστος ήταν μέχρι στιγμής «ιδιαίτερα επιτυχημένος για τους Ουκρανούς κυνηγούς», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις επιθέσεις με drones εναντίον ρωσικών εμπορικών και πολεμικών πλοίων.

Το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, ρωσικό δεξαμενόπλοιο επλήγη από ναυτικό drone στο μηχανοστάσιο. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ρωσικό αποβατικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας επίσης επλήγη από ουκρανικό ναυτικό drone την Παρασκευή στη Ναβαρασίσκ. «Με κάθε νέα αποστολή μάχης, τα ουκρανικά drones μάχης και τα ναυτικά drones γίνονται ολοένα πιο ακριβή, οι χειριστές τους πιο πεπειραμένοι, ο συντονισμός της μάχης γίνεται πιο αποτελεσματικός, και οι κατασκευαστές έχουν ευκαιρίες να βελτιώσουν τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά» τους, υποστήριξε. Θα γίνουν κι άλλα πλήγματα, πιο εκτεταμένα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις για να μεγεθυνθούν «οι ρωσικές απώλειες», συμπλήρωσε.

Πηγή: Protothema.gr