Τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία στήριζε το δεξαμενόπλοιο που «χτυπήθηκε» από drone στην Κριμαία

Ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο, ονόματι «SIG», το οποίο τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις τα τελευταία χρόνια, επειδή διευκόλυνε τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, είναι αυτό που χτυπήθηκε από ναυτικό – πιθανότατα ουκρανικό – drone τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο στενό του Κερτς, 27 χλμ νότια από τη γέφυρα της Κριμαίας και μια μέρα μετά την προηγούμενη – παρόμοια – επίθεση σε ρωσικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων στο Νοβοροσίσκ.

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο αναγνώρισαν και Ρώσοι αξιωματούχοι με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων Μεταφορών της Ρωσίας να αναφέρει πως «το δεξαμενόπλοιο SIG δέχθηκε χτύπημα από το οποίο άνοιξε μια τρύπα στο μηχανοστάσιο κοντά στην ίσαλο γραμμή στη δεξιά πλευρά, ως αποτέλεσμα επίθεσης με θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος». Παράλληλα, πρόσθεσε πως από την επίθεση αυτή δεν υπήρξαν θύματα, ενώ δεν σημειώθηκε διαρροή καυσίμων στη θάλασσα, σημειώνοντας πως το σκάφος εξακολουθεί να επιπλέει.

Δύο ρυμουλκά βρέθηκαν στο σημείο για να βοηθήσουν τα μέλη του δεξαμενόπλοιου (οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 11), ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο το Κέντρο Θαλάσσιας Διάσωσης. Η αναφερόμενη επίθεση σταμάτησε για περίπου 3 ώρες την κυκλοφορία στη γέφυρα του Κερτς, τη στρατηγική οδό που συνδέει τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα. Η κίνηση άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά το πρωί του Σαββάτου με πάνω από 180 αυτοκίνητα να περιμένουν για να διασχίσουν τη γέφυρα.

Η Ουκρανία, η οποία σπάνια σχολιάζει επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων, δεν έκανε καμία επίσημη δήλωση για το περιστατικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Moscow Times, το δεξαμενόπλοιο SIG τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019 για την προμήθεια καυσίμων αεροσκαφών στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, ένας Ρώσος αξιωματούχος που έχει εγκατασταθεί στη Ζαπορίζια, δήλωσε ότι αρκετά μέλη του πληρώματος του πλοίου τραυματίστηκαν από σπασμένα γυαλιά κατά την επίθεση. «Η έκρηξη στο πλοίο ήταν ορατή από τη χερσόνησο της Κριμαίας» έγραψε ο Ρογκόφ στο Telegram.

«Στρατιωτική απειλή» για εμάς τα χωρικά ύδατα σε έξι ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λέει το Κίεβο

Στο μεταξύ, η Ουκρανία, με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Κρατικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας χαρακτήρισε ως «στρατιωτική απειλή» για τη ναυσιπλοΐα της, τα θαλάσσια ύδατα σε έξι ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και πιο συγκεκριμένα στα λιμάνια των Ανάπα, Νοβοροσίσκ, Γκελεντζίκ, Τουάπσε, Σότσι και Ταμάν. Έτσι, αν και το Κίεβο δεν παραδέχεται επίσημα καμία από τις επιθέσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, φροντίζει να τις «νομιμοποιήσει» με την τοποθέτηση αυτή.

Η βάση για την παραπάνω ανακοίνωση, είναι μια σχετική διαταγή των στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας από τις 4 Αυγούστου 2023. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είχε προειδοποιήσει ότι από τις 12:00 τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου, όλα τα πλοία που κατευθύνονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με κατεύθυνση προς τα θαλάσσια λιμάνια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα ουκρανικά θαλάσσια λιμάνια που βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας, το οποίο κατέχει προσωρινά η Ρωσία, μπορούν να θεωρηθούν από την Ουκρανία ότι μεταφέρουν πολεμικό φορτίο με όλους τους σχετικούς κινδύνους.

Επιπλέον, ανέφερε πως η ναυσιπλοΐα στις περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας και του στενού του Κερτς απαγορεύεται ως επικίνδυνη από τις 05:00 τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου, προαναγγέλοντας, εμμέσως, τα «χτυπήματα» που θα ακολουθούσαν.