Αμερικανός στρατιώτης πέρασε με τη θέλησή του στη Βόρεια Κορέα

Αμερικανός πολίτης και μάλιστα στρατιώτης είναι ο άνδρας που πέρασε στη Βόρεια Κορέα από την αποστρατικοποιημένη ζώνη (DMZ) μεταξύ της χώρας και της Νότιας Κορέας, όπως επιβεβαίωσε και ο ΟΗΕ.

Το CBS, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι ο στρατιώτης, που ονομάζεται Τράβις Κινγκ, θα μεταφερόταν με συνοδεία στις ΗΠΑ για πειθαρχικούς λόγους. Ωστόσο, αφού πέρασαν από τους ελέγχους στο αεροδρόμιο, για κάποιο λόγο επέστρεψαν και πήγαν με μια ομάδα στη DMZ.

Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού είπε στο CBS ότι ο άνδρας γέλασε δυνατά και μετά έτρεξε προς τη βορειοκορεατική πλευρά. Στο σημείο δεν φαίνονταν να υπάρχουν Βορειοκορεάτες στρατιώτες.

Στην αρχή φαινόταν σαν αστείο, γρήγορα όμως οι αυτόπτες κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για φάρσα.

Τα κίνητρα του στρατιώτη παραμένουν άγνωστα. Φαίνεται ότι πέρασε στη Βόρεια Κορέα με τη θέλησή του.

Το περιστατικό συνέβη στο ακατοίκητο χωριό Πανμουτζόν, το μόνο σημείο στην DMZ όπου Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες στρατιώτες είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Στη Νότια Κορέα σταθμεύουν περίπου 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Η ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές στον πλανήτη με χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, ναρκοπέδια, ηλεκτροφόρα σύρματα και κάμερες.

Αν και δεκάδες άνθρωποι από τη Βόρεια Κορέα επιχειρούν κάθε χρόνο να δραπετεύσουν προς τα νότια, ελάχιστοι τα καταφέρνουν. Το τελευταίο περιστατικό ήταν το 2017 όταν ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης πέρασε στον Νότο, αφού τον πυροβόλησαν δεκάδες φορές τραυματίζοντας τον ελαφρά.