Φρένο στην αγορά φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν, η χώρα σκοπεύει να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου.

Να σημειωθεί πως οι δύο χώρες βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων, καθώς η σύμβαση παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο ουκρανός Υπουργός Ενέργειας σημείωσε σχετικά: “Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουμε καμία αναγκαιότητα να αγοράζουμε ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να αγοράζουμε φυσικό αέριο σε υψηλότερη τιμή από αυτή που το αγοράζουμε από την Ευρώπη, οπότε νομίζω πως θα σταματήσουμε να το αγοράζουμε”.

Το Κίεβο και η Μόσχα φιλονικούν για την αποπληρωμή των οφειλών της Ουκρανίας προς την Gazprom.

Το Σάββατο (21/3), ο Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν επεσήμανε πως ο βαθμός εξάρτησης της Ουκρανίας από την Ρωσία έχει παρουσιάσει μείωση, λόγω των εισαγωγών από την ΕΕ. Στη συνέχεια ανέφερε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στην μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, όπως επιθυμεί το Κίεβο.

Όπως αναφέρει ο ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, η Μόσχα θα αποφασίσει έως το τέλος Μαρτίου για την εν λόγω έκπτωση.