Αμερικανίδα ορίστηκε σε υψηλόβαθμο πόστο στην Κομισιόν: Έντονες αντιδράσεις

Σε μια περίοδο όπου η Κομισιόν έχει βάλει στο «μάτι» αμερικανικές εταιρείες, η Επιτροπή θεώρησε καλό να να τοποθετήσει την Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον στη θέση της Επικεφαλής Οικονομολόγου Ανταγωνισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Φυσικά η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από τέσσερις πολιτικές ομάδες. Με επιστολή τους προς την αρμόδια Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι επικεφαλής των ΕΛΚ, Renew, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν το προνόμιο της Κομισιόν για εσωτερικές προσλήψεις, «δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις γενικές αρχές, συμφέροντα και στόχους της Ένωσης».

«Σε μια περίοδο εντατικού ελέγχου των θεσμικών μας οργάνων έναντι ξένων παρεμβάσεων, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την εκτίμηση των υποψηφίων εκτός ΕΕ για μια τόσο υψηλή θέση και στρατηγική θέση» επισημαίνουν στην επιστολή, οι Στεφάν Σεζουρνέ, Μάνφρεντ Βέμπερ, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, Τέρρι Ράιντκε και Φιλίπ Λαμπέρ.

Σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπάλας Ουζβάρι, απάντησε ότι η απόφαση ελήφθη από το Σώμα των Επιτρόπων την περασμένη Τρίτη, 11 Ιουλίου και εξήγησε ότι πρόκειται για θέση ανώτερου διοικητικού επιπέδου.

Επίσης, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι με βάση την πάγια πρακτική που ακολουθείται τώρα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψης. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος, Ντάνα Σπίναντ, επισήμανε ότι η προκήρυξη για τη θέση δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, ήταν ανοιχτή και σε πολίτες που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ «λόγω της ιδιαιτερότητας των προσόντων και των δεξιοτήτων που απαιτούνταν. Πρόκειται για συγκεκριμένο πόστο το οποίο απαιτεί τεχνική ειδίκευση και ακαδημαϊκά προσόντα, όπως αναφερόταν συγκεκριμένα στην προκήρυξη».

Αντίδραση Παρισιού
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά κάλεσε την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Μάργκετ Βεστάγκερ να επανεξετάσει τον διορισμό.

«Η ψηφιακή ρύθμιση είναι ένα βασικό ζήτημα για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Αυτός ο διορισμός αξίζει να επανεξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», έγραψε η Γαλλίδα υπουργός εξωτερικών στο Twitter, ενώ ο Ζαν Νοέλ Μπαρό, υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών, ανέφερε από την πλευρά του ότι «σε μια εποχή που η Ευρώπη ξεκινά την πιο φιλόδοξη ψηφιακή ρύθμιση στον κόσμο, ο πρόσφατος διορισμός του επικεφαλής οικονομολόγου της ΓΔ Ανταγωνισμού εγείρει εύλογα ερωτήματα».

Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο ο βουλευτής Μπενζαμέν Χαντάτ χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διερωτώμενος: «Κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν είχε τις απαιτούμενες δεξιότητες;». Σύμφωνα με την γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos, η Σκότ Μόρτον αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Yale, στη συνέχεια υπήρξε επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στο αντιμονοπωλιακό τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ μεταξύ Μαΐου 2011 και Δεκεμβρίου 2012, εργάσθηκε ως σύμβουλος μεγάλων τεχνολογικών εταιριών όπως η Apple και η Microsoft.