Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Κόντρα οικογένειας-κόμματος για την επιμνημόσυνη δέηση στη Ρώμη

Δεν πέρασε καλά καλά ένας μήνας από τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και έμμεσα ο Καβαλιέρε συνεχίζει να απασχολεί τον Τύπο και να προβληματίζει, έστω και εμβληματικά, την πολιτική ζωή της Ιταλίας.

 

Το κόμμα του Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια, ζήτησε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την Τετάρτη 12/07 επιμνημόσυνη δέηση στη Ρώμη για τις 30 ημέρες από το θάνατο του ηγέτη του. Όπως τονίζει η Corriere della Sera, πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο δεν έγινε αποδεκτό ούτε από την οικογένεια του Καβαλιέρε, ούτε από την σύντροφό του, Μάρτα Φασίνα, για λόγους “νηφαλιότητας και διακριτικότητας”.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια Ιταλική εφημερίδα προκύπτει πως, την ίδια ημέρα, προβλέπεται να συγκεντρωθούν συγγενείς και στενοί φίλοι στο παρεκκλήσι της Βίλας Σαν Μαρτίνο του Άρκορε, ενώ τα οικογενειακά πρόσωπα του Καβαλιέρε έστειλαν στο γενικό επιτελείο του κόμματος ένα λιτό μεν, ξεκάθαρο δε μήνυμα: “Κάθε άλλη πρωτοβουλία είναι ατομική”.

Παρόλο το έμμεσο όχι της οικογένειας Μπερλουσκόνι σε μια νέα τελετή, η εφημερίδα La Stampa μεταδίδει πως λίγο αργότερα, και μέσω whatsapp που παραπέμπει στη γερουσιάστρια Λουτσία Ροντζούλι, επί σειρά ετών πολύ κοντά στο πρόσωπο του ηγέτη του κόμματος, στάλθηκε μήνυμα που ανακοινώνει πως την Τετάρτη 12/07 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στη Βασιλική του Σαντ Εουστάκιο (Αγίου Ευσταθίου) στις 7:30 μ.μ. ώρα Ρώμης.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Πάολο Μπαρέλι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φόρτσα Ιτάλια στη Κάτω Βουλή δήλωσε πως “πρόκειται για μια πρωτοβουλία των κοινοβουλευτικών ομάδων, που γεννήθηκε από εκείνους που έχουν θρησκευτικά συναισθήματα”. Παράλληλα, η Corriere della Sera, επικαλούμενη το περιβάλλον κοντά στην Ροντζούλι, τονίζουν πως “η λειτουργία θα περιοριστεί μόνο σε βουλευτές και ότι θα είναι μια εγκάρδια αλλά περιορισμένη γιορτή, όχι η επανάληψη μιας κηδείας”.

Το γεγονός πως η ίδια εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι οικείοι της Μάρτα Φασίνα δήλωσαν ότι “στη μαζική οργάνωση δεν συμμετείχε ούτε η Μάρτα ούτε η οικογένειά του (Μπερλουσκόνι)” λέει πολλά για το κλίμα που επικρατεί γύρω από τα ‘περί Καβαλιέρε’.
Και αυτό, λίγες μέρες ύστερα από το άνοιγμα της διαθήκης του, αλλά και από την είδηση πως η Φασίνα δεν θα συμμετάσχει στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο της Φόρτσα Ιτάλια στις 15/07, το οποίο βλέπει τον Αντόνιο Ταγιάνι ως υποψήφιο για την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.