Υπέκυψε στα τραύματά του ο δράστης της επίθεσης στο αεροδρόμιο του Κισινάου

Υπέκυψε στα τραύματά του ο Τατζίκος που σκότωσε δύο ανθρώπους στο διεθνές αεροδρόμιο του Κισινάου την Παρασκευή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση αργά χθες Δευτέρα που επικαλείται την αστυνομία της Μολδαβίας.

Ο 43χρονος άνδρας συνελήφθη αφού άρπαξε το όπλο ενός φρουρού ασφαλείας και πυροβόλησε και σκότωσε ένα μέλος της αστυνομίας συνόρων και ένα άλλο μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, όταν του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα.

Οι ειδικές δυνάμεις που παρενέβησαν τον τραυμάτισαν σοβαρά- έφερε δέκα τραύματα από σφαίρες- και έκτοτε νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση και «πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ», σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία δεν δίνει άλλες διευκρινίσεις.

Ο άνδρας συνελήφθη μόλις έφτασε στο Κισινάου «διότι δεν μπορούσε να εξηγήσει με σαφήνεια τους λόγους του ταξιδιού του», εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας Ίον Μουστεάτα μία ημέρα μετά την επίθεση.

Η Μολδαβία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της τους τελευταίους μήνες, με τις φιλοευρωπαϊκές αρχές να ανησυχούν ότι η Μόσχα οργανώνει πραξικόπημα στη χώρα.

Αν και αρχικά οι εισαγγελείς είχαν χαρακτηρίσει το περιστατικό απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε αποκαλύφθηκε ότι εναντίον του δράστη έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης «για την απαγωγή στελέχους τράπεζας».

Ο άνδρας αυτός έχει ταυτοποιηθεί ως ο Ρουστάμ Ασούροφ, γεννημένος στις 25 Μαρτίου 1980. Είχε φτάσει στη Μολδαβία μέσω της Τουρκίας «με σκοπό να καταφύγει σε χώρα της ΕΕ», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η εισαγγελία του Τατζικιστάν διευκρίνισε ότι ο 43χρονος άνδρας ενεπλάκη μαζί με άλλα μέλη εγκληματικής οργάνωσης στην απαγωγή του πρώτου αντιπροέδρου της Orienbank στις 23 Ιουνίου.

Επίσης, ο Ασούροφ είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη το 2012 για τη συμμετοχή του σε ένοπλη ληστεία εκδοτηρίου συναλλάγματος. Αφέθηκε ελεύθερος το 2019 στο πλαίσιο αμνηστίας.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου είχε κηρύξει σήμερα ημέρα εθνικού πένθους προς τιμή των δύο θυμάτων της επίθεσης.