«Οσμή» Ψυχρού Πολέμου: Κούβα και Ρωσία σε συζητήσεις για συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα

Σε μια είδηση που παραπέμπει σε πρότερες εποχές, δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως οι υπουργοί Άμυνας της Κούβας και της Ρωσίας συζήτησαν για συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι συζητήσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Μόσχα για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων «στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας», μερικές μόλις ημέρες μετά την ανταρσία της Wagner και την επιχείρησή της με στόχο να καταλάβει τη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι επί μακρόν πολιτικοί σύμμαχοι -στους οποίους έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις- ανάπτυξαν απότομα τους οικονομικούς δεσμούς τους τελευταίους μήνες, προωθώντας το εμπόριο και τις επενδύσεις για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, πρότεινε αυτήν την εβδομάδα να επεκταθεί η συνεργασία αυτή μεταξύ των στρατών των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Prensa Latina και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η σύνθεση της μεγάλης αντιπροσωπείας δείχνει την ετοιμότητα της Κούβας να συζητήσει έναν ευρύ κύκλο θεμάτων στον στρατιωτικό και στρατιωτικό–τεχνικό τομέα», δήλωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε: «Προτείνω να συζητήσουμε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά προγράμματα στο στρατιωτικό πεδίο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Κουβανός υπουργός Άμυνας, Άλβαρο Λόπες, είπε ότι η Αβάνα απέρριψε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι οι αμερικανικές επιθυμίες για διεύρυνση του ΝΑΤΟ ανάγκασαν την Μόσχα να δράσει στην Ουκρανία .

«Η Ιστορία θα απαιτήσει υπευθυνότητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συνέπειες του επιθετικού στρατιωτικού δόγματος πέραν των συνόρων του ΝΑΤΟ, το οποίο απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διεθνή σταθερότητα», φέρεται να δήλωσε ο Λόπες σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η συνάντηση στη Μόσχα έγινε λίγες ημέρες μετά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη δραστηριότητα της Κίνας στην Κούβα

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες αφότου οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «βαθιά τους ανησυχία» για τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών και τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας στην Κούβα, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που έγραψε ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μια κατασκοπευτική βάση και νέες εγκαταστάσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης στο νησί.

Η Κούβα απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, επικαλούμενη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και ισχυρίσθηκε ότι η μόνη στρατιωτική επέμβαση στο νησί, που βρίσκεται υπό κομμουνιστικό καθεστώς, είναι η «παράνομη» στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.