«Εξυπνότερος ένας σκύλος από την τεχνητή νοημοσύνη αυτήν την στιγμή»

Την εκτίμηση ότι τα σημερινά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το ανθρώπινο μυαλό και είναι μετά βίας εξυπνότερα από έναν σκύλο, εξέφρασε ο επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης της Meta.

Ο Γιαν ΛεΚουν, επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης της μητρικής Meta του Facebook αναφέρθηκε στο ζήτημα κατά την διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου στο Παρίσι. «Αυτά τα συστήματα εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα, δεν έχουν καμία κατανόηση της υποκείμενης πραγματικότητας, επειδή εκπαιδεύονται αποκλειστικά από κείμενο» δήλωσε.

Χαρακτηριστικά, έφερε ως παράδειγμα ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί μεν να περάσει την εξέταση που απαιτείται για να γίνει κάποιος δικηγόρος, ωστόσο δεν μπορεί να φορτώσει ένα πλυντήριο πιάτων, το οποίο ένα 10χρονο παιδί μπορεί να «μάθει σε 10 λεπτά».

«Υπάρχει αρκετός δρόμος για να φτάσει όχι μόνο σε ανθρώπινο επίπεδο νοημοσύνης, αλλά ακόμη και σε επίπεδο νοημοσύνης σκύλου», κατέληξε ο ΛεΚουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει δηλώσει ότι η κοινή χρήση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται από τους ερευνητές της Meta μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία με την τόνωση της καινοτομίας, τον εντοπισμό κενών ασφαλείας και τη μείωση του κόστους.

Τα στελέχη της εταιρείας απέρριψαν τις προειδοποιήσεις άλλων του κλάδου σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της τεχνολογίας, αρνούμενοι να υπογράψουν δήλωση τον περασμένο μήνα, την οποία υποστήριξαν κορυφαία στελέχη των OpenAI, DeepMind, Microsoft (MSFT.O) και Google (GOOGL.O) και η οποία εξίσωνε τους κινδύνους της με πανδημίες και πολέμους.

Η Meta έχει επίσης αρχίσει να ενσωματώνει χαρακτηριστικά δημιουργικής ΤΝ στα καταναλωτικά της προϊόντα, όπως εργαλεία διαφήμισης που μπορούν να δημιουργήσουν φόντο εικόνας και ένα προϊόν του Instagram που μπορεί να τροποποιήσει τις φωτογραφίες των χρηστών, και τα δύο με βάση προτροπές κειμένου.