Γερμανία: Αυστηρά μέτρα στη χρήση νερού λόγω λειψυδρίας

Αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας είναι και η Γερμανία, λόγω της ανομβρίας που έχει πλήξει τη χώρα τους τελευταίους μήνες, με τις αρχές να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στη χρήση νερού.

 

Ειδικότερα, ε πολλές περιοχές της χώρας η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά και η κατάσταση βρίσκεται ήδη στο σημείο «έκτακτης ανάγκης».

Η αυξημένη χρήση νερού «θα μπορούσε να ωθήσει στα όριά του το σύστημα διανομής ορισμένων εταιριών ύδρευσης», και δη κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Σε πολλές τοπικές κοινωνίες έχουν ληφθεί ήδη αποφάσεις περιορισμού της χρήσης νερού και 30 περιφέρειες έχουν λάβει σχετικά μέτρα ήδη από το 2022. Σε αυτές τις περιοχές, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, απαγορεύεται να ποτίσει κανείς τον κήπο του, να γεμίσει την ιδιωτική πισίνα ή να πλύνει το αυτοκίνητό του εντός των ορίων της οικίας του.

Σε κρατιδιακό επίπεδο, η Κάτω Σαξονία, όπου τα υπόγεια ύδατα έχουν περιοριστεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, επέβαλε απαγόρευση ποτίσματος κήπων και χωραφιών στην περιοχή Νίνμπουργκ/Βέζερ, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24 βαθμούς, ανεξαρτήτως του εάν το νερό προέρχεται από το δίκτυο ή από ιδιωτική γεώτρηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλεί ταυτόχρονα τους πολίτες να αποφεύγουν τη σπατάλη νερού, μεταξύ άλλων να προτιμούν το ντους έναντι του μπάνιου, να χρησιμοποιούν τα πλυντήρια πιάτων μόνο γεμάτα και να ποτίζουν τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Μεγάλη κατανάλωση νερού, προειδοποιεί, γίνεται και με τους ψεκαστήρες του γκαζόν, με το πότισμα να απαιτεί έως και 800 λίτρα νερού/ανά ώρα, για αυτό και σε έκτακτες περιπτώσεις, επιβάλλεται σχετική απαγόρευση. Οι αρμόδιες αρχές συνιστούν επίσης τη δημιουργία ιδιωτικής γεώτρησης, η οποία ωστόσο απαιτεί ειδική άδεια.

Από το 2018 έχει αυξηθεί και πάλι η κατανάλωση νερού στη Γερμανία, όπως επισημαίνει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων (VKU). Το 1990 η κατανάλωση ήταν 147 λίτρα ανά άτομο, το 2013 121 λίτρα και το 2022, 125.

Οι ανάγκες των νοικοκυριών στο μέσο του καλοκαιριού αυξάνονται επίσης κατά 40-60%, εξηγεί ο Μάρτιν Βάιαντ, από την Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW), ενώ ιδιαίτερη επιβάρυνση προκαλούν οι ιδιωτικές πισίνες.

«Μια μέση υπέργεια πισίνα διαμέτρου 3,66 μέτρων έχει όγκο 6500 λίτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 52 φορές την ημερήσια κατανάλωση ενός ατόμου», αναφέρει.