“A Dio Silvio”: Την Τετάρτη στο Μιλάνο η κηδεία του Μπερλουσκόνι – Λουλούδια και πανό από θαυμαστές στη βίλα του

Θρήνος και παγκόσμια θλίψη για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 86 ετών. Νοσηλευόταν από την Παρασκευή στο νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου για “αιματολογική παθολογία”. Ο θάνατος επήλθε στις 9.30 το πρωί.

Ο συναγερμός είχε σημάνει τα ξημερώματα, όταν η κατάσταση του ηγέτη της Forza Italia επιδεινώθηκε ξαφνικά, γρήγορα και εντελώς απροσδόκητα. Ένα οξύ συμβάν -που συνδέεται με την ασθένεια με την οποία ζούσε εδώ και περίπου δύο χρόνια και με μια παραγωγή μυελού των οστών που δεν ήταν πλέον ισορροπημένη- άλλαξε απότομα την εικόνα του.

Από το Μιλάνο επιβεβαιώθηκε ότι η κηδεία θα γίνει αύριο, Τετάρτη στον καθεδρικό ναό Duomo στις 3:00 το απόγευμα χοροστατούντος του Μάριο Ντελφίνι, Αρχιεπισκόπου της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας. Για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας αποφασίστηκε να ματαιωθεί το λαϊκό προσκύνημα που είχε αρχικά προγραμματιστεί στα στούντιο της Mediaset στο Cologno Monzese.

Το φέρετρο του Μπερλουσκόνι έφτασε στη Villa San Martino, στο Άρκορε, λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Τον υποδέχτηκε στην πύλη πλήθος κόσμου και κάποιοι οπαδοί με σημαίες της Forza Italia, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. ‘Ciao Silvio, tvb’ ήταν το κείμενο ενός από τα πλακάτ που αναρτήθηκαν έξω από τη βίλα, όπου συνέρρεε πλήθος υποστηρικτών και δημοσιογράφων.

Ένα μακρύ χειροκρότημα ξεκίνησε αυθόρμητα το βράδυ. “Ευχαριστώ Σίλβιο”, είπε ένας οπαδός, πριν αρχίσει να χειροκροτεί ακολουθούμενος από το υπόλοιπο πλήθος που συνωστίζεται έξω από τις πύλες. Δεκάδες ανθοδέσμες, κάρτες και αφιερώσεις γεμίζουν το γκαζόν της ιστορικής κατοικίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αρκετά δώρα, διπλάσια σε σχέση με χθες το απόγευμα, άφησαν υποστηρικτές του. Ανάμεσα σε όλα το πανό ξεχωρίζει σε έναν φράχτη η επιγραφή «Ευχαριστώ για πάντα πρόεδρε», υπογεγραμμένο από τον Curva Davide Piero. Παρά την καταιγίδα που έπληξε το Άρκορε, οι οπαδοί άφησαν επίσης αρκετά κασκόλ και σημαίες από το Μιλάνο και τη Μόντσα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει μια φανέλα της Νάπολι.

Αγαπητέ Σίλβιο, ήσουν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ένας εξαιρετικός πατέρας για τα παιδιά μας. Θα θυμάμαι πάντα την ομορφιά των χρόνων που περάσαμε μαζί. Μια άπειρη αγκαλιά” έγραψε η Carla Elvira Dall’Oglio, πρώην σύζυγος του Μπερλουσκόνι και μητέρα της Μαρίνα και του Πιερ Σίλβιο.

“A Dio Silvio”: Την Τετάρτη στο Μιλάνο η κηδεία του Μπερλουσκόνι – Λουλούδια και πανό από θαυμαστές στη βίλα του

Τα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα», το “αιώνιο” μαύρισμα και η αγάπη στις γυναίκες

Από τις δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα» και τις επικές γκάφες του έως τη Μίλαν και τη Φόρτσα Ιτάλια, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφήνει πίσω του μια μεγάλη, πικάντικη ιστορία.

Για τους θαυμαστές, ο τρεις φορές πρωθυπουργός ήταν ένας ικανός και χαρισματικός πολιτικός που προσπάθησε να ανυψώσει την Ιταλία στην παγκόσμια σκηνή. Για τους επικριτές, ήταν ένας λαϊκιστής που απείλησε να υπονομεύσει τη δημοκρατία χρησιμοποιώντας την πολιτική εξουσία ως εργαλείο για τον εαυτό του και τις επιχειρήσεις του.

Καθώς ο Μπερλουσκόνι γερνούσε, κάποιοι χλεύαζαν το αιώνιο μαύρισμα, τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών και τις ζωντανές φίλες του που ήταν δεκαετίες νεότερες. Για πολλά χρόνια όμως ο Μπερλουσκόνι έμοιαζε ανέγγιχτος παρά τα προσωπικά σκάνδαλα.

Το 2013, οι καλεσμένοι σε ένα από τα πάρτι του περιλάμβαναν μια ανήλικη Μαροκινή χορεύτρια για την οποία οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον Μπερλουσκόνι με αντάλλαγμα μετρητά και κοσμήματα. Έπειτα από μια δίκη με άβολες λεπτομέρειες, ένα δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε αρχικά τον Μπερλουσκόνι αλλά τελικά αθωώθηκε.

Η Καθολική Εκκλησία σκανδαλίστηκε από τις “γελοιότητες” του και η σύζυγός του για σχεδόν 20 χρόνια τον χώρισε, αλλά ο Μπερλουσκόνι δεν απολογήθηκε, δηλώνοντας: «Δεν είμαι άγιος». Ο Μπερλουσκόνι επέμεινε ότι οι ψηφοφόροι εντυπωσιάστηκαν από την αυθάδειά του. «Η πλειοψηφία των Ιταλών στην καρδιά τους θα ήθελε να είναι σαν εμένα και να βλέπουν τον εαυτό τους σε εμένα και στο πώς συμπεριφέρομαι», είπε το 2009, κατά την τρίτη και τελευταία του θητεία ως πρωθυπουργός.

Καυχιόταν για τη λίμπιντο του και διασκέδαζε φίλους και παγκόσμιους ηγέτες στις βίλες του. Σε ένα πάρτι, οι εφημερίδες ανέφεραν ότι οι γυναίκες ήταν ντυμένες «μικροί Άγιοι Βασίληδες». Σε μια άλλη, φωτογραφίες έδειχναν τόπλες γυναίκες και έναν γυμνό άνδρα να χαλαρώνουν δίπλα στην πισίνα. “Αγαπώ τη ζωή! Αγαπώ τις γυναίκες!” είπε ένας αμετανόητος Μπερλουσκόνι το 2010.

Κατά καιρούς επέλεγε τηλεοπτικές στάρλετ για αναρτήσεις στα πάρτι του. «Αν δεν ήμουν παντρεμένος, θα σε παντρευόμουν αμέσως», φέρεται να είπε ο Μπερλουσκόνι το 2007 στη Mara Carfagna, η οποία αργότερα έγινε υπουργός του υπουργικού συμβουλίου. Η σύζυγος του Μπερλουσκόνι ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

“A Dio Silvio”: Την Τετάρτη στο Μιλάνο η κηδεία του Μπερλουσκόνι – Λουλούδια και πανό από θαυμαστές στη βίλα του

Ο Μπερλουσκόνι πήρε το παρατσούκλι «Πάπι» — ή «Μπαμπάς» — από ένα επίδοξο μοντέλο στου οποίου τα 18α γενέθλια παρευρέθηκε, επίσης προς εκνευρισμό της συζύγου του. Αργότερα, η αυτοαποκαλούμενη συνοδός Patrizia D’Addario είπε ότι πέρασε τη νύχτα μαζί του το βράδυ που ο Μπαράκ Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ το 2008.

Ο Μπερλουσκόνι αγαπούσε να συνθέτει και να τραγουδά ναπολιτάνικα τραγούδια. Όπως εκατομμύρια Ιταλοί, είχε πάθος για το ποδόσφαιρο και συχνά βρισκόταν στις εξέδρες της Μίλαν. Εξάλλου, η φιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον έφερε σε αντίθεση με την Μελόνι, ένθερμη υποστηρικτή της Ουκρανίας. Στα 86α γενέθλιά του, ενώ ο πόλεμος μαινόταν, ο Πούτιν έστειλε στον Μπερλουσκόνι τις καλύτερες ευχές και βότκα και ο Ιταλός καυχιόταν ότι του ανταπέδωσε τη χάρη στέλνοντας πίσω ιταλικό κρασί.

Χαιρόταν γενικότερα να παραβιάζει την πολιτική εθιμοτυπία. Φορούσε μπαντάνα όταν φιλοξενούσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο κτήμα του στη Σμαραγδένια Ακτή της Σαρδηνίας και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι έκρυβε μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Πόζαρε για φωτογραφίες σε διεθνείς συνόδους κορυφής κάνοντας μια ιταλική χειρονομία —η οποία μπορεί να είναι προσβλητική ή δεισιδαιμονική, ανάλογα με τις περιστάσεις— στην οποία ο δείκτης και τα δάχτυλα είναι τεντωμένα σαν κέρατα.