Φρανσουά Ολάντ στους FT: Ο Πούτιν δεν κατευνάζεται, καταλαβαίνει μόνο από ισχύ

«Ο Πούτιν δεν γίνεται να παρασυρθεί (σ.σ. με τα λόγια). Σέβεται τη δύναμη», δηλώνει ο 68χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στους Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολάντ είχε ως πρόεδρος της Γαλλίας το 2015, με φόντο όσα τότε, ήδη από το 2014, συνέβαιναν στην Ουκρανία (βλ. προσάρτηση της Κριμαίας, συγκρούσεις στα ανατολικά με την ανεπίσημη εμπλοκή της Ρωσίας), ακυρώσει την πώληση δύο γαλλικών ελικοπτεροφόρων Mistral που ήταν προγραμματισμένο να δοθούν στη Ρωσία.

Περίπου οχτώ χρόνια μετά, οι FT γράφουν για τον Ολάντ ότι είχε πάντοτε μια πιο καθαρή εικόνα για τον Πούτιν και τις διαθέσεις του σε σύγκριση με άλλους, που του επέτρεπε να διαχωρίσει τη θέση του από την – παραδοσιακά συγκαταβατική απέναντι στη Ρωσία – υπόλοιπη γαλλική πολιτική σκηνή, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Ολάντ προφανώς δεν μπορούσε να προβλέψει όσα θα ακολουθούσαν όταν έμπαινε σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα στο πλαίσιο της διαδικασίας «Μινσκ ΙΙ» το 2015 για το ουκρανικό.

Και αν επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο;

Πλέον, εν έτει 2023, όταν ερωτάται για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας απαντά: «Εάν εκλεγεί ο Τραμπ (σ.σ. στις προεδρικές του 2024 στις ΗΠΑ), θα πει “σταματάμε εδώ”. “Ό,τι έχουν οι Ρώσοι μπορούν να κρατήσουν. Ο πόλεμος κοστίζει πάρα πολύ”».

Ο Φρανσουά Ολάντ εξακολουθεί, πάντως, να πιστεύει στην ιδέα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, υπογραμμίζοντας ωστόσο αυτή η αυτονομία θα πρέπει να συνδυάζεται με το ΝΑΤΟ, αν και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί μια μέρα να βασιστεί στον εαυτό της για την ασφάλειά της.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στους FT ο Ολάντ πλέκει το εγκώμιο της Γερμανίδας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν μιλά για τον νυν Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όταν ερωτάται, πάντως, «εάν ο Μακρόν (σ.σ. που διαδέχθηκε τον Ολάντ στην προεδρία το 2007) τον πρόδωσε;», ο Ολάντ απαντά ότι ο νυν πρόεδρος «τουλάχιστον δεν είπε την αλήθεια αναφορικά με τις διαθέσεις του, ας το θέσουμε έτσι».

Προσεκτικός είναι όμως ο Ολάντ όταν μιλά και για την Κίνα, αν και υπογραμμίζει ότι ο σινορωσικός άξονας είναι σήμερα περισσότερο ενοποιημένος και περισσότερο ανταγωνιστικός απέναντι στη Δύση από όσο ήταν προ ετών.

Προβλέψεις για Μακρόν και Λεπέν

Αναφορικά, δε, με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Γαλλίας, ο πρώην πρόεδρος με το κόμμα των Σοσιαλιστών εκτιμά ότι η χώρα του διανύει πια μια περίοδο «επικίνδυνης» κρίσης που μπορεί να ωφελήσει τη Μαρίν Λεπέν στον δρόμο προς τις προεδρικές του 2027.

Η μοίρα της Γαλλίας εξαρτάται από το αν η παραδοσιακή δεξιά και η παραδοσιακή αριστερά θα μπορέσουν να ανασυνταχθούν σε κυβερνητικά κόμματα, σχολιάζει ο Ολάντ, προτού στρέψει τα πυρά της κριτικής του στον Μακρόν ο οποίος εξασφάλισε μεν την επανεκλογή του στην προεδρία αλλά δεν έχει καταφέρει να χτίσει ένα πραγματικό πολιτικό κόμμα που θα μπορεί να τον διαδεχθεί όταν αυτός πάψει να είναι πρόεδρος.